1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Terrina z warzyw

Marchewki ścinamy na mandolinie w  bardzo cienkie paski. Pora przycinamy na długość foremki. Szpinak podsmażamy na maśle. Jaja łączymy ze śmietanką oraz gałką muszkatołową, doprawiamy solą oraz pieprzem i  roztrzepujemy na spójną masę. Do foremki wlewamy wodę na wysokość ok. 0,5 cm i  wykładamy ją folią spożywczą. Układamy kolejno warstwami: szpinak, bób, marchewkę oraz pora, pamiętając, aby przed ułożeniem każdej kolejnej warstwy zalać poprzednią masą jajeczną. Płyn powinien zakrywać warzywa. Wierzch naszej terriny wykładamy folią spożywczą i  wkładamy masę do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Całość pieczemy przez około godzinę – czas zależy od wielkości terriny. Po upieczeniu wyjmujemy terrinę z  formy, zdejmujemy folię i  odstawiamy do ostygnięcia. Na końcu kroimy w  plastry i  podajemy z  liśćmi świeżych sałat.
Składniki

Na 8 porcji:

5 obranych marchewek, 300 g umytego szpinaku, 400 g sparzonego i  obranego  bobu, 2 duże sparzone i obrane pory, 300 ml śmietanki, 7 jaj, 1 łyżka masła, 2 łyżki tartej gałki muszkatołowej, sól i  pieprz do smaku, liście świeżych sałat do dekoracji

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze