1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Zupa dahl

Cebulę posiekać w  drobną kostkę. Marchew obrać i  zetrzeć na tarce. Imbir zetrzeć bez skóry. Czosnek posiekać.

Wszystkie warzywa przesmażyć. Wsypać czerwoną soczewicę i  wymieszać. Dodać przyprawy. Po 3 minutach zalać pomidorami pelati. Następnie po ok. 5 minutach dolać wywar warzywny, mleko kokosowe i  gotować 25–30 minut. Przyprawić solą do smaku.

WYWAR: Cebulę, por, seler, marchew pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować i  wyłączyć wywar  po 10 minutach. Dodać gałązki natki pietruszki, tymianku i  gotowe.

PREZENTACJA: Podawać z marmoladą z czerwonej cebuli lub jogurtem i  kolendrą.

Składniki
200 g czerwonej soczewicy 650 ml wywaru warzywnego 250 ml mleka kokosowego 200 g pomidorów pelati 2 średnie marchewki 30 g świeżego imbiru 1 duża cebula 1/2 papryczki chili (bez nasion) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1/2 laski 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kminku 3 gałązki tymianku 3 gałązki natki pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe świeża kolendra kwaśna śmietana

WYWAR NA 4 PORCJE: 1 i 1/2 litra zimnej wody 1 duża cebula 1/2 pora 1 średniej wielkości korzeń selera 2 średniej wielkości marchewki 3 gałązki tymianku 3 gałązki natki pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze