Cebulę posiekać w drobną kostkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce. Imbir zetrzeć bez skóry. Czosnek posiekać.
Wszystkie warzywa przesmażyć. Wsypać czerwoną soczewicę i wymieszać. Dodać przyprawy. Po 3 minutach zalać pomidorami pelati. Następnie po ok. 5 minutach dolać wywar warzywny, mleko kokosowe i gotować 25–30 minut. Przyprawić solą do smaku.
WYWAR: Cebulę, por, seler, marchew pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie. Całość zagotować i wyłączyć wywar po 10 minutach. Dodać gałązki natki pietruszki, tymianku i gotowe.
PREZENTACJA: Podawać z marmoladą z czerwonej cebuli lub jogurtem i kolendrą.
Składniki
200 g czerwonej soczewicy
650 ml wywaru warzywnego
250 ml mleka kokosowego
200 g pomidorów pelati
2 średnie marchewki
30 g świeżego imbiru
1 duża cebula
1/2 papryczki chili (bez nasion)
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu lub 1/2 laski
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
3 gałązki tymianku
3 gałązki natki pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
świeża kolendra
kwaśna śmietana
WYWAR NA 4 PORCJE:
1 i 1/2 litra zimnej wody
1 duża cebula
1/2 pora
1 średniej wielkości korzeń selera
2 średniej wielkości marchewki
3 gałązki tymianku
3 gałązki natki pietruszki
4 ziarenka ziela angielskiego
2 liście laurowe
Czas przygotowania: ok. 45 minut