1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Zupa z pieczonej papryki, pomidorów i ciecierzycy

Ciecierzycę należy namoczyć 12 godzin wcześniej w zimnej wodzie. Następnie ugotować w  świeżej wodzie z  dodatkiem soli. Czas gotowania to około 35 minut. Czerwoną paprykę upiec w  230 stopniach Celsjusza, aż nabierze czarnego koloru (przypiecze się bardzo intensywnie). Następnie przełożyć paprykę do miski i  dokładnie zafoliować. Po 20 minutach obrać paprykę ze skóry i  pokroić w cienkie paski. Wrzucić do garnka.  Pomidory pokroić na pół i piec w temp.  220 stopni Celsjusza przez 10 minut. Dorzucić do papryki. Warzywa zalać wywarem. Gotować przez 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w półksiężyce marchew, cukinię i  seler naciowy. Po 5 minutach dodać wcześniej ugotowaną ciecierzycę. Przyprawić solą do smaku. Zupa jest gotowa. Wykończyć świeżą kolendrą i  natką pietruszki.

Wywar:

Cebulę por, seler, marchew pokroić na małe kawałki. Zalać zimną wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Całość zagotować i wyłączyć wywar po 10 minutach. Dodać parę gałązek natki pietruszki i  tymianku. Gotowe.

Składniki
Na 4 porcje:

120 g suchej ciecierzycy (ewentualnie ciecierzyca z  puszki) 1 kg czerwonej papryki 1/2 kg pomidorów 2 średniej wielkości marchewki 2 gałązki selera naciowego 1/2 cukini 3 gałązki tymianku 3 gałązki natki pietruszki, ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe natka pietruszki sól

Wywar:

1 i 1/2 l zimnej wody 1 duża cebula 1/2 pora 1 średniej wielkości korzeń selera 2 średniej wielkości marchewki

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze