1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Żurek wege z  pieczonym czosnkiem

Wszystkie warzywa myjemy, a  następnie czyścimy. Seler obieramy, kroimy w równą kostkę. Główkę czosnku (w  łupinkach) przecinamy wzdłuż i  pieczemy razem z  fistaszkami oraz selerem na złoty kolor w  piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu z  piekarnika pozbawiamy ząbki  łupinek. Pamiętajmy, że fistaszki są małe i  będą piec się krócej (4–6 minut), a  seler oraz czosnek – ok. 20 minut. W  tym samym czasie odcinamy twardą końcówkę pora oraz liście. Następnie nacinamy go wzdłuż, myjemy i kroimy w   cienkie półkrążki. Cebule dzielimy na pół, zdejmujemy łupiny i  kroimy w  cienkie piórka. W  połowie smażenia selera dodajemy por oraz cebulę i  szklimy na złoty kolor. Zalewamy je bulionem i  gotujemy do miękkości. W  połowie gotowania dodajemy zakwas. Blendujemy całość na gładką masę. Można też przetrzeć ją później przez sito. Zupę doprawiamy chrzanem, świeżym czosnkiem, suszonym majerankiem oraz solą i  pieprzem. Całość dekorujemy połówką upieczonej główki czosnku, ugotowanym żółtkiem i  fistaszkami.

Składniki
Na około 4 porcje: 2 selery 1 cebula 1 mały por 1 główka czosnku 1 l bulionu warzywnego 0,3 l zakwasu żytniego 1 jajo ugotowane na twardo garść fistaszków sól i  pieprz do smaku 4 łyżki chrzanu majeranek suszony
 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze