fbpx

Letnie orzeźwienie z maślanką. Najlepsze żywieniowe sposoby na upały

Letnie orzeźwienie z maślanką. Najlepsze żywieniowe sposoby na upał
(Fot. materiały partnera)

Letnie upały wciąż jeszcze przed nami. To spore wyzwanie dla całego organizmu, który podczas wysokich temperatur zużywa znacznie więcej energii. Na szczęście jest maślanka – dzięki niej przygotowanie pożywnego lekkiego i chłodzącego posiłku staje się proste i przyjemne. 

Superfood – maślanka 

Okazuje się, że często nie doceniamy właściwości „superfood”, które są najłatwiej dostępne. Wydajemy krocie na wymyślne produkty spożywcze, zapominając o najprostszych rozwiązaniach. Przykładem jest maślanka, czyli wyjątkowo orzeźwiająca oraz lekkostrawna propozycja na posiłek bogaty w cenne dla naszych jelit bakterie probiotyczne. Ten produkt korzystnie wpływa na mikroflorę naszego organizmu, przyczynia się do wzrostu odporności oraz przyspiesza procesy trawienne. Maślanka jest także bogata w wapń, fosfor i witaminę B2. W szklance maślanki znajdziemy jedynie 110 kcal. Maślanka Mrągowska doskonale komponuje się z innymi składnikami w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach.

Dietetycy są przekonani o tym, że najskuteczniejsze w obniżaniu temperatury naszego organizmu podczas upałów są produkty mleczne. Przyjemnie chłodna, lekko gęsta maślanka przyniesie niemal natychmiastową ulgę w gorące dni, a dodatkowo uzupełni sole mineralne, ugasi pragnienie, czasami nawet pomoże zastąpić lub stworzyć lekki i pożywny posiłek. Przedstawiamy 3 propozycje na jej wykorzystanie i ulgę podczas tropikalnej aury.

Pożywny koktajl na śniadanie

Wielu osobom podczas upałów apetyt nie dopisuje. Pamiętajmy jednak, że szczególnie wtedy powinniśmy dostarczać organizmowi energii na to, by funkcjonował sprawnie, nie odwodnił się i nie przegrzał. Prostym pomysłem na pożywne śniadanie może stać się owocowy koktajl na bazie maślanki. Wystarczy zmiksować ze sobą jednego banana, szklankę maślanki oraz dodać łyżkę masła orzechowego. Świeże, sezonowe owoce dodatkowo podkręcą smak i staną się kolejną dawką witamin. Taki koktajl jest świetnym pomysłem na szybki i zdrowy początek letniego dnia. Możemy go ze sobą zabrać wychodząc z domu i zjeść np. w drodze do pracy.

Letnie orzeźwienie z maślanką. Najlepsze żywieniowe sposoby na upał
(Fot. materiały prasowe)

Chlust do zupy!

Chłodniki to świetny pomysł na sezonowy obiad! Zamiast jogurtu czy śmietany warto dodać do nich maślankę. Jej konsystencja jest znacznie lżejsza, a smak bardziej wyrazisty. Jeżeli potrzebujemy naprawdę lekkostrawnego posiłku warto stworzyć z maślanki bazę do zupy. Wystarczy doprawić ją czosnkiem, odrobiną suszonej mięty, solą i pieprzem, dołożyć pokrojone w drobną kostkę awokado i zblendować (na półtorej szklanki maślanki potrzebujemy jednego awokado). Po wlaniu zupy do misek należy dorzucić do dania chrupiącą rzodkiewkę, szczypiorek, odrobinę świeżej papryki i ogórka. Podobny chłodnik można przyrządzić ze szklanki maślanki i połowy szklanki przecieru pomidorowego. W tym wypadku warto dodać odrobinę więcej czosnku i szczyptę cukru, który podkreśli smak pomidorów. To danie warto wykończyć przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi oraz świeżą bazylią. Pożywna bomba witaminowa na obiad gotowa!

Coś dla niejadków

Wszyscy rodzice chyba wiedzą, jak czasem trudno przekonać dziecko do zjedzenia zdrowego posiłku i odwieść od pomysłu pochłonięcia kolejnej porcji słodyczy. A lato to w końcu czas lodów! Ten przysmak łatwo zrobić właśnie przy pomocy maślanki. Wystarczy ją mocno schłodzić oraz zblendować z porcją mrożonych bananów i dwoma łyżkami kakao. Taką mieszankę umieszczamy w zamrażalce w specjalnych foremkach do lodów (są łatwo dostępne w każdym sklepie z domowym wyposażeniem). Dwie godziny mrożenia i przysmak gotowy! Warto też poeksperymentować z miksowaniem innych, mrożonych owoców oprócz banana (nie zapominajmy jednak o nim, bo to właśnie on nadaje lodom słodyczy i przyjemnej, kremowej konsystencji!). Świetnie będzie się jednak łączył z malinami czy mango. Amatorom wanilii przyda się dobra rada, by dodać do mikstury odrobiny pasty waniliowej – wtedy lody będą wydawać się jeszcze słodsze. Jeżeli ktoś potrzebuje jednak więcej słodyczy – warto pomyśleć nad odrobiną miodu czy syropu z agawy. Domowe lody z maślanki to także świetna okazja do tego, żeby zaangażować najmłodszych w kulinarne aktywności. W końcu lody, które zrobią własnoręcznie będą smakować jeszcze lepiej.

Więcej inspiracji na www.niejembyleczego.pl