Wakacje to czas odpoczynku od obowiązków, który chętnie wykorzystujemy na letnie
wycieczki w gronie rodziny lub przyjaciół. Słoneczna pogoda
zachęca do aktywności fizycznej, a spacery brzegiem morza będą doskonałym sposobem
na dostarczenie organizmowi potrzebnego mu jodu.
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Wchodzi w skład hormonów tarczycy, które odpowiadają m.in. za regulację przemiany materii oraz rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego. Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na jod wynosi 150 µg, niedobór tego manifestują zaburzenia związane z niedoczynnością tarczycy (nadmierna senność, zwiększona masa ciała, obniżenie wydolności intelektualnej), zaburzenia rozrodczości u kobiet, jak również opóźnienie rozwoju psychicznego i fizycznego dzieci i młodzieży.
Gdzie zatem szukać źródeł jodu? Mikroelement ten możemy przyjmować wraz z dietą lub uzyskiwać z powietrza – przez błony śluzowe i skórę. Niestety, większość produktów spożywczych zawiera niewystarczającą ilość tego pierwiastka.
„Polska jest krajem, w którym zasoby jodu w środowisku naturalnym są ograniczone. Na obszarach, gdzie występują niedobory tego pierwiastka, pojawia się konieczność uzupełnienia diety w jod”, mówi dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ).
W ramach uzupełniania niedoborów tego ważnego pierwiastka w Polsce wprowadzono obowiązek jodowania soli kuchennej. Należy jednak pamiętać, że zalecane spożycie soli wynosi 5 g dziennie. Jak uchronić się przed niedoborem jodu?
Oto 5 prostych zasad!
1. Jedz owoce morza i ryby morskie: 100 g dorsza atlantyckiego dostarcza aż 110 µg, 100 g mintaja – ok. 100 µg, a w przypadku łososia lub makreli jest to ok. 40 µg.
2. Biegaj lub spaceruj brzegiem morza. Aktywność fizyczna w połączeniu z wdychaniem powietrza bogatego w jod niosą wiele korzyści dla organizmu.
3. Zbadaj poziom hormonów tarczycy, np. TSH, aby sprawdzić, czy twoja tarczyca funkcjonuje prawidłowo. Podczas wizyty u endokrynologa otrzymasz wszystkie potrzebne informacje.
4. W razie potrzeby stosuj suplementy diety, ale pamiętaj o wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
5. Czytaj etykiety, by sprawdzić ilość soli w produktach. Pamiętaj, że sól kuchenna jest źródłem jodu, w odróżnieniu od soli stosowanej w przetwórstwie spożywczym.
na podst. mat. pras. programu edukacyjnego „Zachowaj Równowagę” realizowanego przez Instytut Żywności i Żywienia