Olej lniany to niezwykłe bogactwo kwasów omega-3 i omega-6. Jego regularne spożywanie poprawia zdolność koncentracji, wzmacnia wytrzymałość, wydolność i odporność organizmu oraz wspomaga procesy trawienia. Wspiera prawidłowy rozwój i wzrost, czyli wszystko to, czego potrzebują dzieci - nasi mali mocarze.
Dieta najmłodszych powinna obfitować w produkty bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Maluchy mają zwiększone zapotrzebowanie na omega-3, ponieważ kwasy te są podstawowym budulcem komórek i tkanek organizmu. Ponadto są niezbędne do prawidłowej pracy mózgu.
Jesienna moc
W okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o infekcję zwłaszcza wśród dzieci, szczególnie zaleca się spożywanie oleju lnianego.
Olej lniany tłoczony na zimno, np. LenVitol od Oleofarm, ma wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 - zawiera 5 razy więcej omega-3 niż olej rzepakowy i aż 50 razy więcej omega-3 niż oliwa z oliwek! Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do produkcji antyzapalnych hormonów - eikozanoidów i zwiększają aktywność fagocytów, czyli komórek "pochłaniających" bakterie. Olej lniany nie tylko wzmacnia odporność, ale także zmniejsza ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. Zawarte w nim lignany mają silne działanie antyoksydacyjne.
Warto zaznaczyć, że organizm bezwarunkowo potrzebuje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale nie jest zdolny do ich samodzielnego wytworzenia. W związku z tym powinny być dostarczane wraz z pożywieniem, np. w zupach, przecierach warzywnych, w sałatkach czy surówkach, na kanapkach - zamiast masła czy margaryny, czy w uwielbianym przez dzieci maśle orzechowym (ale uwaga, wyłącznie domowej roboty!).
Ile mocy?
Niemowlakowi olej lniany można podawać w zupach i innych potrawach. Gotowe danie wystarczy skropić niewielką ilością tłuszczu. Dziecko w wieku przedszkolnym może spożywać codziennie od 2 do 3 łyżek oleju lnianego. Taka ilość powinna zaspokoić jego zapotrzebowanie na kwasy omega-3.
Moc szczelnie zamknięta
Podstawą zapewnienia cennych wartości oleju lnianego jest niska temperatura i odpowiednie przechowywanie. Olej lniany
LenVitol wymaga przetrzymywania w lodówce bez dostępu do światła i powietrza (w szczelnie zakręconej butelce) - wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na przemiany kwasów tłuszczowych - wzmaga ich utlenianie.
Oleju lnianego nie należy używać do smażenia, pieczenia czy innych form obróbki termicznej, gdyż straci on swoje cenne właściwości. Można nim jednak polewać dania przygotowane na ciepło i dodawać go do zup. Ten wymóg potwierdza jego wysokie standardy i bioaktywne właściwości. Olej lniany
LenVitol należy do grupy olejów roślinnych naturalnego pochodzenia, tłoczonych na zimno. Olej ten wytwarzany jest w drodze procesów mechanicznych, takich jak tłoczenie bez udziału zwiększonej temperatury. Jest to najstarsza, ekologiczna metoda pozyskiwania tłuszczów z roślin oleistych. Szczególna wartość oleju wynika z bogactwa kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych zawartych w jego składzie. Jest on także bogaty w witaminę E, która wykazuje wielokierunkowe oddziaływanie zdrowotne. O wysokim standardzie oleju lnianego
LenVitol świadczy także zaciemniona butelka, która nie pozwala na utlenianie cennych składników odżywczych, a nowa technologia tłoczenia oleju na zimno pozwala na otrzymywanie produktu, który
zachowuje swoje cenne właściwości nawet przez
4 miesiące.