1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Owoce jagodowe. Polskie supefoods

123rf.com
123rf.com
Zobacz galerię 4 zdjęcia
„Superfoods” to kategoria produktów o wyjątkowych właściwościach. Szczególne działanie prozdrowotne mają owoce jagodowe, które są bogatym źródłem flawonoidów - organicznych związków chemicznych, które mają silne działanie przeciwutelniające.

Aronia – królowa zdrowia

Aronia uważana jest przez niektórych za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie. Ze względu na obecność kwasu chlorogenowego, którt opóźnia wchłanianie glukuzy, jest zalecana cukrzykom. Bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany korzystnie wpływają na poprawę wzroku i przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi. Rutyna dodatkowo wspomaga i wydłuża działanie witaminy C, zwiększając odporność organizmu. Aronia to bomba przeciwutleniaczy, gdyż poza flawonoidami zawiera także kwercetynę, katechiny, leukocyjany, a także sporo witaminy E i C. Dzięki takim właściwościom uważana jest za owoc przeciwnowotworowy i wspomagający środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka. fot 123rf.com

Żurawina – w walce z bakteriami i chorobami serca

Żurawina ma silne właściwości rzeciwbakteryjne, które wykorzystuje się w leczeniu bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego czy chorobach dziąseł. Najlepiej znany jest jej korzystny wpływ  na układ moczowy – owoce żurawiny zawierają kwas chinowy, który chroni także przed powstawaniem kamieni nerkowych. Owoc ten wspomaga również niszczenie bakterii Helicobacter pylori – uważaną za główną przyczynę choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Żurawina ma też właściwości probiotyczne (wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej), wpływa dobroczynnie na układ krwionośny, gdyż działa przeciwzakrzepowo, oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL. Czerwone owoce zapobiegają powstawaniu płytki nazębnej, zmniejszają też zapadalność na choroby przyzębia i dziąseł. To skarbnica przeciwutleniaczy – witaminy C, Β-karotenu, a także polifenoli i flawonoidów, dzięki którym przeciwdziała chorobom serca i nowotworom. fot 123rf.com

Jagody – zadbają o wzrok i usuną toksyny

Medycyna ludowa traktowała czarne jagody jak cudowny lek na wiele chorób. Do dziś lekarze zalecają jedzenie jagód podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom u dzieci. Suszone jagody, napary lub soki są domowym sposobem na leczenie biegunek, gdyż dzięki dużej zawartości garbników uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit. Sok z jagód wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, więc jest dobry na zatrucia. Czarne jagody są dobroczynne dla oczu – opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce, dodatkowo zapobiegają powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach. Świeże jagody oraz wyciągi z liści regulują poziom cukru we krwi, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL). Jagody zawierają także sporo witamin, m.in. z grupy B, C, A, PP oraz składniki mineralne – selen, cynk, miedź i mangan. fot 123rf.com

na podst. mat. pras. kampanii „Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze