Letni to czas intensywnego pylenia roślin. Oto kilka wskazówek dla tych, którym alergia przeszkadza w pracy i realizacji planów.
Sezonowe uczulenie na pyłki roślin często określa się mianem gorączki siennej. Typowe symptomy to: nieżyt nosa, łzawienie oczu, zmiany skórne, lekkie stany podgorączkowe. Ze względu ma mnogość pyłków trudno całkowicie uwolnić się od nich uwolnić, ale można ograniczyć objawy alergii. W jaki sposób?
- Unikaj otwierania okien w okresie pylenia
- Wietrz pomieszczenia nocą
- Zrezygnuj z trzymania w domu roślin doniczkowych
- Stosuj odpowiednią dietę, co pomoże uniknąć reakcji krzyżowych
- Stosuj środki, które nie obniżają koncentracji i nie powodują senności
Reakcje krzyżowe najczęściej dotyczą jednej grupy alergenów np. pyłku traw.
Alergie wziewne często wchodzą w reakcje krzyżowe z różnymi pokarmami. Jakie pokarmy ograniczyć by nie spowodować reakcji krzyżowej?
- Ogranicz spożywanie orzechów, jabłek, brzoskwiń i ananasów jeśli jesteś uczulony na pyłki brzozy, olchy i leszczyny
- Ogranicz posiłki zawierające owoce morza jeśli jesteś uczulony na roztocza kurzu domowego
- Uważaj na świeże owoce
Warto zaznaczyć, że tylko świeże owoce powodują reakcje miejscowe na błonie śluzowej jamy ustnej. Jeśli jesteś alergikiem i planujesz przyrządzenie potraw zawierających świeże owoce, najpierw je obierz. Największa ilość alergenów występuje właśnie na skórce. Różnice w natężeniu objawów alergii można zauważyć spożywając ten sam owoc o innej odmianie. Dlatego warto obserwować reakcje swojego organizmu po spożyciu posiłku.
na pods. mat.pras.kampanii „Dziecięce marzenia”, Sanofi