Pani zgaga

123RF.com

Pieczenie w przełyku to nie tylko przykra dolegliwość. Bywa zapowiedzią poważniejszych zdrowotnych kłopotów. Dlaczego nie warto ze zgagą żyć, tłumaczą specjaliści.

Dr Marek Bardadyn, naturoterapeuta

W schorzeniach żołądka często mamy do czynienia z zaburzeniami wydzielania soków trawiennych. Jeśli jest ich nadmiar, pojawia się zgaga. Jeżeli mamy ich niedobór, tracimy apetyt, a po posiłku pojawiają się oznaki niestrawności: ucisk poniżej mostka i wzdęcia. Czasem po okresie zbyt słabego wydzielania soków trawiennych nagle pojawia się nadkwasota i zgaga. Zwykle tak się dzieje wskutek stresu, nieregularnego i pośpiesznego spożywania posiłków, stosowania pewnych leków oraz palenia tytoniu. Nierzadko też tego rodzaju zaburzenia są nie tylko jednym z objawów, ale i przyczyną rozwoju stanu zapalnego żołądka, jego owrzodzenia, a nawet nowotworu.

Środki homeopatyczne mogą skutecznie uregulować wydzielanie soków żołądkowych. Jeśli występuje zgaga, najpierw sięgnijmy po Natrium phosphoricum. Ogranicza aktywność żołądka, dlatego jest wykorzystywane m.in. w kuracjach odchudzających. Argentum nitricum zaś polecam przy skłonnościach do nawrotów zgagi (dłużej zażywany likwiduje także przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka). Jeżeli podejrzewamy, że powodem choroby jest stres, wybierzmy Nux vomica, bo działa uspokajająco.

Traf w trawienie

  • Napar z: kwiatu rumianku, liścia babki lancetowatej, liścia melisy oraz siemienia lnianego (w proporcji 1:1), działa osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego. Łyżkę mieszanki zalewamy szklanką wrzątku i parzymy 20 min. Pijemy po kilka łyków co 2−3 godz. między posiłkami i po nich.
  • Prażone siemię lniane łagodzi nadkwaśność i pomaga wytrwać do kolejnego posiłku. 5−6 razy dziennie powoli przeżuwamy 1/2 łyżeczki ostudzonych ziaren.
  • Owsianka ma wręcz dobroczynny wpływ na błonę śluzową. Jedzmy więc ją na śniadanie. W okresach zwiększonych dolegliwości gotujmy ją na wodzie, a potem dodawajmy trochę mleka. Gdy zaś poczujemy się lepiej − na samym mleku.

Gabinet dr. Marka Bardadyna: tel. (22) 833 71 18; więcej informacji: www.drbardadyn.com

Dr n. med. Ocz Batyn, specjalista chorób wewnętrznych i medycyny orientalnej

Na zgagę cierpią przede wszystkim osoby z przewagą w organizmie elementu shara − żółci. Charakterystyczne jest to, że łatwo wpadają w złość (ale szybko im ona przechodzi), poruszają się energicznie i zwinnie, a także częściej niż inni cierpią na schorzenia układów pokarmowego i hormonalnego. Lubią potrawy ciężko strawne, tłuste i pikantne, a także alkohol − czyli to, co najbardziej im szkodzi. Jeśli do tego często sięgają po produkty z białej mąki, przetworzony nabiał, żywność konserwowaną i słodycze, a zapominają o relaksie i ruchu, to wzmacniają shara. Podobnie działają pośpiech, stres, gonitwa myśli oraz negatywne emocje i uczucia. To wszystko sprzyja zaparciom, obniżeniu elementu wiatru w ustroju i zastojowi żółci, a odczyn tkanek staje się kwaśny (powinien być zasadowy).

W efekcie powstaje zgaga. Wbrew pozorom nie jest to dolegliwość błaha. Jeżeli utrzymuje się dłużej niż 7−21 dni, może dojść do powstania nieżytu przełyku czy żołądka (oraz jego owrzodzenia), a także chorób dwunastnicy. Aby pokonać zgagę, powinniśmy zwolnić tempo i koncentrować się na obecnej chwili. Musimy w ciągu dnia znaleźć czas na pomyślenie o sobie. Nauczmy się wzbudzać w sercu miłe, radosne uczucia. Jeśli chodzi o dietę, ograniczmy to, co nam szkodzi, i przerzućmy się na potrawy lekko strawne, gotowane, łagodne w smaku i nietłuste. Jeżeli nie mamy czasu na ćwiczenia, spacer niech będzie obowiązkowy. Do tego polecam kilka sposobów regenerujących śluzówkę przewodu pokarmowego i równoważących element shara (patrz ramka).

 

O kleiku i wodzie

  • Kleik z ryżu i zielonej soczewicy − po 3−4 łyżki ryżu i soczewicy gotujemy w takiej ilości wody, by po rozgotowaniu się składników pozostała mniej więcej szklanka płynu. Pijemy go na czczo i przed kolacją.
  • Woda imbirowa − do szklanki wrzącej wody dodajemy po szczypcie sody oczyszczonej i imbiru. Gdy płyn wystygnie, pijemy go, ale uwaga, w specjalny sposób. Siadamy po turecku w ciemnym pokoju, zamykamy oczy i miarowo oddychamy przez usta. Po każdych 4 min pijemy łyk wody.
  • Szklanka przegotowanej letniej wody − złagodzi refluks i zgagę, jeśli będziemy ją pić 10 min małymi łykami, mając zamknięte oczy.
  • Jednodniowa głodówka − skutecznie przeciwdziała zaparciom. Oczywiście, należy pić dużo płynów (herbatek ziołowych, rozcieńczonych kompotów). Kurację można stosować raz w tygodniu, maksymalnie − dwa razy.

Dr Ocz Batyn przyjmuje w Gabinecie Pomocy Zdrowotnej w Warszawie przy ul. Bednarskiej 26/1,
tel. (22) 826 97 76 oraz 0-603 33 60 95; e-mail: ochbatyn@yahoo.com


Dr Partap S. Chauchan, specjalista medycyny ajurwedyjskiej z Instytutu Jiva Ayurveda w Faridabadzie w Indiach

Zgaga to jeden z objawów nadkwaśności, która jest efektem nadmiaru soków trawiennych. Jeśli dostaną się one do przełyku, wywołują pieczenie. Nadkwaśność jest spowodowana nadmiarem doszy pitta. Pokarmy nie są całkowicie trawione i w organizmie wytwarza się substancja toksyczna ama, a ta − z racji swojej gorącej natury − zwiększa wydzielanie kwasów żołądkowych.

Energia pitta wzrasta m.in. z powodu niewłaściwych nawyków żywieniowych. Aby ją zrównoważyć, unikajmy potraw kwaśnych, pikantnych i ciężko strawnych. Wprowadźmy do diety gotowane warzywa, ziarna zbóż, rośliny strączkowe, dojrzałe owoce. Lepiej unikajmy gorącego klimatu i opalania się. Postarajmy się przede wszystkim żyć spokojniej i nie pracować w nocy. Trzeba nauczyć się patrzeć na codzienność z dystansem, by zredukować napięcie, a jeśli już się ono pojawi, stosować techniki relaksacyjne i ćwiczenia jogi.

Ulga po wypiciu

Jeśli zgaga zaczyna dokuczać, warto wypić jedną z mikstur:

  • Aloesowa − 2 łyżeczki żelu z aloesu wymieszać ze szczyptą sody spożywczej (dodanie sody wywołuje dosyć gwałtowną reakcję; miksturę należy pić, gdy tylko „się uspokoi”).
  • Limetkowa − 10 kropli soku z limetki wymieszać z 1/2 łyżeczki nieprzetworzonego cukru i 1/4 łyżeczki sody spożywczej.
  • Papajowa − filiżankę soku z papai wymieszać z łyżeczką nieprzetworzonego cukru i 1/2 łyżeczki kardamonu (mikstura nie jest wskazana dla kobiet w ciąży, bo papaja zawiera naturalny estrogen).

Pracownia Dobrego Zdrowia, ul. Racławicka 28, Warszawa, tel. (22) 409 03 54, www.pracownia.waw.pl, oraz Jiva Ayurveda Polska, tel. (22) 751 97 97, www.jiva.com, www.ajurweda.pl

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »