Uzdrawiająca moc czosnku

Uzdrawiajaca moc czosnku
123rf.com

Jedną z cech czosnku jest to, że podczas długiego gotowania traci swój charakterystyczny zapach. Z tego powodu wielbiciele smaku i aromatu czosnkowego powinni pamiętać, by dodawać go do potraw dopiero pod koniec gotowania. Unikać należy jednak zbyt mocnego zrumienienia lub długiego smażenia czosnku, w takich przypadkach czosnek gorzknieje.

Przepisy na potrawy z dodatkiem czosnku znajdziesz tutaj.

Ten charakterystyczny zapach…

Ale nie ma co ukrywać, czosnek – jeżeli jest spożywany na surowo – ma niezwykle charakterystyczny zapach i ostry, palący często język smak. Cecha ta wynika ze związków siarki obecnych w każdym czosnkowym „ząbku”. Nie każdy musi być amatorem charakterystycznego smaku i aromatu czosnku, nie oznacza to jednak, że musi zrezygnować z jego konsumpcji. Otóż w aptekach istnieje wiele preparatów zawierających wyciąg lub macerat z czosnku w postaci tabletek, granulek czy kapsułek. Wiele z nich zawiera jako dodatki inne naturalne składniki, np. ziołowe wyciągi, które wspomagają lecznicze działanie czosnku. Tego typu preparaty zachowują też wszystkie wartości odżywcze zawarte w czosnku, dzięki czemu nie należy mieć obaw, że będą słabsze w swoim działaniu. Istotne jest również to, że dostępne są najczęściej w postaci kapsułek, których powłoka rozpuszcza się dopiero w jelitach, dzięki czemu możliwe jest uniknięcie wydobywanie się w jamy ustnej specyficznego czosnkowego zapachu.

Czosnek potrafi naprawdę bardzo wiele. W przypadku pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości warto rozważyć, czy przypadkiem skutecznym antidotum nie okaże się być właśnie niepozorny czosnek. Czy przypadkiem nie warto każdego dnia „przekąsić coś na ząb”, chociażby… mały ząbek czosnku.

Artykuł przygotowany przez ekspertów portalu PoProstuZdrowo.pl