1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Przeziębienie lecz miodem

Miód świetnie sprawdzi się przy zaczynającej się właśnie infekcji. (Fot. iStock)
Miód świetnie sprawdzi się przy zaczynającej się właśnie infekcji. (Fot. iStock)
Coraz więcej i głośniej mówi się o tym, że kończy się era antybiotyków. Reakcją na to jest przywracanie do łask kuracji naszych babć. Napar z lipy, czosnek i miód zamiast „chemicznych” pigułek? Tak i jeszcze raz tak. 

Miód ma – obok wielu prozdrowotnych zalet – również właściwości bakteriobójcze. Działa nawet na drobnoustroje odporne na antybiotyki. Dlatego idealny będzie przy zaczynającej się właśnie infekcji. Nie wzorujmy się jednak na naszych babciach bezkrytycznie i nie serwujmy sobie czy dzieciom kubka gorącego mleka z miodem. To przy przeziębieniu podstawowy, choć często popełniany błąd. Otóż mleko jest idealną wprost pożywką dla rozwijających się drobnoustrojów. Pij je, ale tylko wtedy, kiedy chcesz bakterie, które właśnie zaczynają panoszyć się w twoim organizmie, rozmnożyć! Kiedy zaczyna nas „coś brać”, zapomnijmy o nabiale – mleku, jogurcie, kefirze. Miód łączmy raczej z herbatą. Najlepszy na przeziębienie będzie ten lipowy – nie dość, że działa antybakteryjnie, to jeszcze ma właściwości wykrztuśne. W dodatku jest łagodny w smaku, podobnie jak akacjowy. Przy bólu gardła nie polecamy spadziowego – jest ostry, może podrażniać.

Wspaniałym i w dodatku smacznym lekarstwem jest napój z imbiru, miodu i cytryny. Imbir (świeży) pokrójmy na cienkie plasterki, trochę je „nadduśmy” trzonkiem noża, by lekko puściły sok, zalejmy gorącą wodą (nie cieplejszą jednak niż 60 stopni), dodajmy sok z cytryny i kilka łyżek miodu. Działa rozgrzewająco, leczy i jest pyszne! Co prawda niektórzy sądzą, że jeśli lekarstwo smakuje, to znaczy, że nie działa, ale takie myślenie włóżmy do szuflady z napisem „przesądy”.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze