Superkoktajle dla zdrowia i urody

Korzystajmy z lata dla zdrowia i urody – mieszajmy koktajle! Ilość dostępnych o tej porze roku warzyw i owoców daje wiele możliwości kombinacji składników. Pokaz kulinarny znanej dietetyczki Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr, podczas tegorocznego Dnia Jogi był wspaniałą okazją do degustacji przepysznych, zdrowych i szybkich w przygotowaniu koktajli.

Zapraszamy do obejrzenia krótkiej relacji.

https://www.youtube.com/watch?v=KlaI-m1qxQk

Superkoktajle są uporządkowane za pomocą dziesięciu rozdziałów, każdy dotyczy innej grupy składników bazowych koktajli. Przygoda zaczyna się od rozdziału Superjagody, poświęconego koktajlom z roślin jagodowych. Zaliczają się do nich: aronia, agrest, jagody, porzeczki, winogrona, truskawki i wiele innych. Najważniejsze właściwości tych owoców to wysoka zawartość witaminy C, minerałów i silne działanie przeciwutleniające. Wysokie spożycie roślin jagodowych opóźnia procesy demencji, poprawia pamięć i logiczne myślenie. W przepisach kolejnych dwóch rozdziałów główną rolę grają nasiona i zboża. Czwarty i piąty rozdział podaje zbiory przepisów na bazie ziół i warzyw liściastych. Ostrych wrażeń zmysłowych dostarczy rozdział szósty zatytułowany Supershot, czyli jak pysznie wkomponować w koktajle chili, imbir, czosnek, miętę i wiele innych. Kolejne rozdziały składają się z przepisów na bazie kolorowych owoców i warzyw: superczerwonych, superpomarańczowych, superbiałych i superzielonych.

Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamin
i minerałów. Spożywając je regularnie, zadbasz o zdrowie, a swojemu podniebieniu dostarczysz prawdziwej feerii smaków. W książce znajduje się także lista łatwo dostępnych, polskich produktów typu superfoods, które można bez problemu znaleźć
w lokalnych sklepach.

Książka dostępna stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl oraz w innych dobrych księgarniach.

Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Wyznaje zasadę, że można jeść niemal wszystko, ważne są proporcje.

W proponowanych dietach, jak również w edukacji pacjentów kładzie nacisk na produkty sezonowe, regionalne i – co ważne – naturalne. Autorka bestsellerowych książek, m.in. Koktajle dla zdrowia i urody czyli jak zamieszać w swoim życiu, Koktajle dla zdrowia i urody czyli pysznie, świeżo, kolorowo oraz Koktajle dla zdrowia i urody, czyli zdrowo, smacznie, wyjątkowo.