fbpx

Wielkanocne menu Polaków

Wielkanocne menu Polaków
123rf.com

Co znajdzie się na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych? Raport marki MOSSO wskazuje, że będzie to przede wszystkim tradycyjna polska kuchnia. Jakie potrawy przygotowujemy?
sniadanie wielkanocnePodstawą wielkanocnego śniadania są jajka, których w tym czasie spożywamy najwięcej – aż połowa uczestników ankiety twierdzi, że zjada ich nawet 15. Najczęściej z majonezem albo sosem tatarskim.

sniadanie wielkanocneDrugim najpopularniejszym symbolem świątecznego ucztowania są zupy: biały barszcz, żurek i zupa chrzanowa. Przepis na świąteczny żurek tutaj.

sniadanie wielkanocne

Chętnie sięgamy także po tradycyjne wędliny, czyli domową wieprzową szynkę, pieczony schab czy pasztet z królika.

sniadanie wielkanocneMenu dopełniają sałatki : warzywna, jajeczna oraz z nowalijkami.

Wielkanocy deser to ciasta: sernik, babka drożdżowa, mazurek, makowiec albo (rzadziej) keks lub pascha. Przepis na paschę tutaj.

na podst.mat.pras.quoteme/fot.123rf.com