Wiosenna ziołowa odnowa – kiedy, jak i co stosować?

fot. iStock

Zioła mogą poprawić pamięć, zdrowie i trawienie. Wyleczyć katar i świąd, przegnać melancholię, oczyścić. Skutecznie wspomagają organizm w powrocie do równowagi. Dziś coraz więcej osób sięga po mikstury na bazie ziół i nawet samodzielnie je przyrządza – tak jak nasi przodkowie. Zielarz, Franciszek Ruciński radzi kiedy, jak i co stosować podczas wiosennej odnowy ziołowej.

Kiedy?

We wszystkich systemach zielarskich, ajurwedzie czy w systemach ziołolecznictwa
europejskiego za najlepsza porę roku na oczyszczanie uznaje się wiosnę. Chińczycy twierdzą, że wtedy wieje u nich mniej zimnych wiatrów z północy. Ja dodatkowo bardzo zwracam uwagę na kalendarz księżycowy, fazy Księżyca, to, czy go przybywa, czy ubywa, jest ważne w tradycyjnym zielarstwie.

Jak?

Oczyszczać organizm powinno się systematycznie i całkowicie. Prawidłowe oczyszczenie organów następuje w kolejności: jelita i wątroba, nerki, stawy i kości, a najważniejsze jest oczyszczenie jelita grubego i wątroby. Wątroba ma 500 funkcji, a także – wpływając na nerki – oddziałuje na ciśnienie krwi. Oczyszczanie jej nie jest procesem jednorazowym, są rożne rodzaje oczyszczania – mocniejsze i lżejsze. Wątroba ma cztery płaty, wiec powinno się czyścic ją w czterech etapach, oczywiście w zależności od reakcji organizmu. Proces ten może trwać trzy albo cztery miesiące. Powinno go poprzedzić chociaż częściowe oczyszczenie jelita grubego, czyli wypróżnianie, potem dopiero oczyszczanie wątroby. W tym okresie nie rozstajemy się z gorącym termoforem, który na czas snu przykłada się na wątrobę. Kwakrowie amerykańscy zalecają dodatkowo przykładanie oleju rycynowego, który znakomicie regeneruje wątrobę: kompres z gazy owinięty folia, a na to dopiero termofor.

Co stosować?

Najprostsze i najlepsze oczyszczanie organizmu można robić samodzielnie przez spożywanie błonnika, ale musi to być dobry błonnik, czyli taki, który zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i który najlepiej pęcznieje w jelitach: od 15 do 20 razy. Powinien zawierać składniki, które obniżają poziom złego cholesterolu, poziom trójglicerydów we krwi, działają przeciwpasożytniczo i zawierają największą możliwą ilość naturalnych śluzów ułatwiających wypróżnienie. Opracowałem w naszej zielarni taką recepturę, która ma działanie „żelaznej szczotki” – dokładnie wymiata nieczystości z organizmu. Dobry błonnik działa jak tłok, wypycha nieczystości, a nie wpływa na prace mięśni jelit, nie rozleniwia ich jak niektóre przeczyszczające zioła. Służy każdemu, dopuszczalny jest dla dzieci i kobiet w ciąży. Sposób użycia zależy od wagi ciała. Upraszczając: człowiek gruby powinien spożyć go pół godziny przed jedzeniem, szczupły – po jedzeniu. Należy przy tym dużo pić. W zielarstwie dalekowschodnim uważa się, że przy kuracji z błonnikiem powinno się dodatkowo wypijać płaską łyżkę oleju lnianego.

Czysty organizm, dieta bogata w błonnik, dbałość o to, co się je, i zdawanie sobie sprawy z tego, co jest ważne w życiu, to czynniki, które gwarantują zdrowie i dobre samopoczucie.