fbpx

Witamina D a COVID-19 – odkryto zależność

W naszej sferze klimatycznej najlepiej suplementować witaminę D3 przez cały rok. (Fot. iStock)

Hiszpańscy naukowcy wykazali, że niedobór witaminy D może skutkować większą podatnością na infekcje, w tym na COVID-19, a także gorszym przebiegiem tej choroby.

O tym, że witamina D jest jedną z ważniejszych substancji w organizmie mówi się już od dawna. Jako regulator gospodarki wapniowo-fosforanowej, ma ogromne znaczenie na funkcjonowanie nie tylko układu kostnego, mięśniowego i nerwowego, ale również immunologicznego. Większość lekarzy rekomenduje suplementację tej witaminy w sezonie, kiedy słońca jest jak na lekarstwo, a nawet przez cały rok, zwłaszcza, że niedobór witaminy D3 jest zjawiskiem powszechnym.

Ostatnie doniesienia naukowe potwierdzają zbawienny wpływ witaminy D na układ odpornościowy. Naukowcy z Hospital Universitario Marqués de Valdecilla w Hiszpanii prowadzili badania na grupie pacjentów z COVID-19, porównując ją z grupą kontrolną.

Najpoważniejsze postacie COVID-19 charakteryzują się stanem hiperzapalnym, tak zwaną burzą cytokin, która występuje w pierwszym tygodniu wystąpienia objawów i prowadzi do zespołu ostrej niewydolności oddechowej i innych powikłań narządowych powodujących zwiększoną śmiertelność – mówi współautor badania, José L. Hernández z Uniwersytetu w Kantabrii w Santander w Hiszpanii.

My odkryliśmy, że pacjenci z COVID-19 z niższymi poziomami witaminy D w surowicy mieli podwyższone poziomy ferrytyny i D-dimerów, które są markerami tej hiperzapalnej odpowiedzi – podkreślił.

Autorzy badania wykazali, że pacjenci chorujący na COVID-19 z niższym poziomem witaminy D gorzej przechodzili infekcję. I o ile jest jeszcze za wcześnie, aby wyrokować, czy witamina D może zapobiec infekcji SARS-COV-2 lub zmniejszyć jej nasilenie, autorzy badania są zgodni, że profilaktyczne podawanie witaminy D3 ma sens zwłaszcza w grupach ryzykach (wnioski z badania przedstawiono w piśmie medycznym „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”).

Wnioski z badania hiszpańskich naukowców pokrywają się z innymi analizami – we wrześniu ukazały się amerykańskie badania, z których wynikało, że pacjenci z COVID-19, mający dostateczny poziom witaminy D, znacznie rzadziej umierali i cierpieli w wyniku powikłań. Podobnie wnioski wyciągnęli z przeprowadzonych w sierpniu badań Włosi.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze