Składniki na 4 porcje:
- 500 g mielonego mięsa wołowego,
- 500 g cebuli,
- 500 g pieczarek,
- 80–100 g koncentratu pomidorowego,
- puszka czerwonej fasoli (400 g),
- 1/2 puszki kukurydzy(200 g),
- po 2 łyżki: bazylii, tymianku, papryki słodkiej, oregano,
- po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i chili,
- 300 g czedara,
- 3 łyżki oleju,
- 250 ml wody.
Czas przygotowania: 70 min
Mielone mięso zrumienić na patelni na łyżce oleju, przełożyć do rondla. Cebulę pokrojoną w kostkę również zrumienić na łyżce oleju i dodać do mięsa. W taki sam sposób przyrządzić pocięte na plastry pieczarki i wrzucić do garnka z mięsem i cebulą. Wszystko zalać 250 ml wody, połączyć z koncentratem pomidorowym oraz przyprawami. Wymieszać. Dusić około 30 min. Pod koniec dodać fasolę i kukurydzę. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć plastrami czedara i zapiekać przez 25 min.