Składniki na 4 porcje:
-
4 duże karczochy lub 8 małych,
-
cytryna,
-
6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
-
1/5 łyżeczki pieprzu,
-
szczypta suszonego tymianku,
-
2 łyżki białego octu winnego.
Czas przygotowania: 45 min
Wycisnąć do naczynia sok z cytryny i usunąć miąższ. Skórkę i karczochy włożyć do dużego garnka z wodą i 2 łyżkami octu. Gotować około 25–30 minut. Po ostudzeniu przekroić karczochy wzdłuż na połówki, a następnie każdą połówkę – w poprzek na wysokości około 1 cm powyżej serca. Odciąć sztywne zewnętrzne liście, usunąć również włókna ze środka. Połówki serc karczochów pokroić na kawałki i zalać sosem przyrządzonym z oliwy, soku z cytryny, pieprzu i tymianku. Ugotowaną skórkę z cytryny pokroić w cieniutkie paseczki i posypać nimi sałatkę.