fbpx

Sałatka z karczochów z cytryną

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże karczochy lub 8 małych,
  • cytryna,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
  • 1/5 łyżeczki pieprzu,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 2 łyżki białego octu winnego.

Czas przygotowania: 45 min

Wycisnąć do naczynia sok z cytryny i usunąć miąższ. Skórkę i karczochy włożyć do dużego garnka z wodą i 2 łyżkami octu. Gotować około 25–30 minut. Po ostudzeniu przekroić karczochy wzdłuż na połówki, a następnie każdą połówkę – w poprzek na wysokości około 1 cm powyżej serca. Odciąć sztywne zewnętrzne liście, usunąć również włókna ze środka. Połówki serc karczochów pokroić na kawałki i zalać sosem przyrządzonym z oliwy, soku z cytryny, pieprzu i tymianku. Ugotowaną skórkę z cytryny pokroić w cieniutkie paseczki i posypać nimi sałatkę.