Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
-
300 g mąki,
-
200 g masła,
-
100 g cukru,
-
2 żółtka,
-
50 g wiórków kokosowych,
-
aromat waniliowy.
Masa:
-
kg tłustego twarogu,
-
2 łyżki malibu,
-
3 tabliczki białej czekolady,
-
2 laski wanilii,
-
4 jajka,
-
200 g cukru,
-
mango,
-
200 g malin,
-
galaretka truskawkowa.
Czas przygotowania: 120 min
Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- 50 g wiórków kokosowych,
- aromat waniliowy.
Masa:
- kg tłustego twarogu,
- 2 łyżki malibu,
- 3 tabliczki białej czekolady,
- 2 laski wanilii,
- 4 jajka,
- 200 g cukru,
- mango,
- 200 g malin,
- galaretka truskawkowa.
Czas przygotowania: 120 min
Galaretkę przyrządzić z 1 i 1/2 szklanki wody, po ostudzeniu wstawić do lodówki. Pilnować, by tylko częściowo stężała. Masło posiekać nożem i wymieszać z mąką. Dodać cukier, żółtka, wiórki kokosowe i aromat waniliowy, zagnieść. Wyłożyć ciastem tortownicę, tworząc kołnierz na brzegach, i piec w temperaturze 190 stopni C około 10 min. Jajka ubić z cukrem, ziarenka z przekrojonej wanilii dodać do masy jajecznej. Twaróg zemleć dwa razy w maszynce, wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, malibu i ubite jajka. Umieścić masę na podpieczonym i wystygniętym spodzie. Piec 70 min w temperaturze 170 stopni C. Po przestudzeniu całość przykryć pokrojonym w plastry mango oraz malinami i zalać zastygającą galaretką. Odstawić do lodówki.