fbpx

Sernik z owocami egzotycznymi

Sernik z owocami egzotycznymi
fot. Bogdan Biały

 

Składniki na 6 porcji:

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • aromat waniliowy.

Masa:

  • kg tłustego twarogu,
  • 2 łyżki malibu,
  • 3 tabliczki białej czekolady,
  • 2 laski wanilii,
  • 4 jajka,
  • 200 g cukru,
  • mango,
  • 200 g malin,
  • galaretka truskawkowa.

Czas przygotowania: 120 min

 

Galaretkę przyrządzić z 1 i 1/2 szklanki wody, po ostudzeniu wstawić do lodówki. Pilnować, by tylko częściowo stężała. Masło posiekać nożem i wymieszać z mąką. Dodać cukier, żółtka, wiórki kokosowe i aromat waniliowy, zagnieść. Wyłożyć ciastem tortownicę, tworząc kołnierz na brzegach, i piec w temperaturze 190 stopni C około 10 min. Jajka ubić z cukrem, ziarenka z przekrojonej wanilii dodać do masy jajecznej. Twaróg zemleć dwa razy w maszynce, wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę, malibu i ubite jajka. Umieścić masę na podpieczonym i wystygniętym spodzie. Piec 70 min w temperaturze 170 stopni C. Po przestudzeniu całość przykryć pokrojonym w plastry mango oraz malinami i zalać zastygającą galaretką. Odstawić do lodówki.