fbpx

Tarta z ciasta francuskiego z pomidorami, pesto i mascarpone

Składniki na 1 porcję:

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
  • 6–8 pomidorów śliwkowych lub zwykłych na gałązce,
  • 4 łyżki pesto,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • kilka listków bazylii.

Czas przygotowania: 40 minut

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Rozmrożone w temperaturze pokojowej ciasto rozłożyć razem z papierem na blaszce do pieczenia. Ugnieść je na środku widelcem lub palcami, tak by na brzegach ciasta uformować kołnierz. Piec w piekarniku około 20 minut, aż zacznie się złocić. Po wyjęciu posmarować ciasto pesto i mascarpone, następnie rozłożyć na nim przekrojone na połówki pomidory (efektownie wyglądają i smakują razem z gałązką). Posypać posiekanymi liśćmi bazylii. Piec około 10 minut, aż rozpuści się mascarpone, a pomidory zmiękną. Tratę podawać ciepłą.