fbpx

Tort bezowy

Składniki na 12 porcji:

  • 12 białek,
  • 500 g cukru

Krem:

  • kostka masła,
  • 125 g cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki 36-proc.,
  • 120 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty),
  • 120 ml likieru cointreau,
  • 2 czubate łyżki startej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • łyżka kakao.

Czas przygotowania: 150 min

Białka ubić na sztywno, aż zaczną odchodzić od ścianek naczynia, dodać cukier i znów ubijać, tak by się rozpuścił. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 20 cm, położyć papier na blasze, rozłożyć na nim ubite białka w granicach narysowanych kół, nie wyrównywać wierzchów. Piec 1,5–2 godziny w temperaturze 140–150 stopni C. Trzeba pamiętać, że placki urosną. Krem: utrzeć masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Stopniowo dolewać śmietankę, również w temperaturze pokojowej, ubijając mikserem; dodać sok, a następnie likier i skórkę pomarańczową. Na koniec wsypać płatki migdałowe. Na placek bezowy nałożyć krem, przykryć drugą bezą. Podawać pokrojony na kawałki, oprószony kakao.