1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zwierciadło

Tort bezowy

Składniki na 12 porcji:

  • 12 białek,
  • 500 g cukru

Krem:

  • kostka masła,
  • 125 g cukru pudru,
  • 100 ml śmietanki 36-proc.,
  • 120 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty),
  • 120 ml likieru cointreau,
  • 2 czubate łyżki startej skórki pomarańczowej,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • łyżka kakao.

Czas przygotowania: 150 min

Białka ubić na sztywno, aż zaczną odchodzić od ścianek naczynia, dodać cukier i znów ubijać, tak by się rozpuścił. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 20 cm, położyć papier na blasze, rozłożyć na nim ubite białka w granicach narysowanych kół, nie wyrównywać wierzchów. Piec 1,5–2 godziny w temperaturze 140–150 stopni C. Trzeba pamiętać, że placki urosną. Krem: utrzeć masło o temperaturze pokojowej z cukrem pudrem. Stopniowo dolewać śmietankę, również w temperaturze pokojowej, ubijając mikserem; dodać sok, a następnie likier i skórkę pomarańczową. Na koniec wsypać płatki migdałowe. Na placek bezowy nałożyć krem, przykryć drugą bezą. Podawać pokrojony na kawałki, oprószony kakao.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze