Ciężko jest odmawiać słodyczy sobie, ciężko też zabraniać ich dzieciom. Postanowiłam więc stworzyć przepisy na pyszne i zdrowie smakołyki, które będziecie mogli zjeść z czystym sumieniem. Nie tylko na deser, ale w każdej chwili, gdy przyjdzie wam ochota na coś słodkiego – mówi Monika Mrozowska.
Składniki:
- 3 banany
- 1/2 szklanki wody
- 4 łyżki drobnej mąki z ciecierzycy
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- 1/2 l oleju ryżowego
Sposób przygotowania: Do wody wsypujemy mąkę z ciecierzycy, mąkę pszenną oraz szczyptę soli i całość bardzo dokładnie mieszamy - ciasto nie może mieć grudek. Banany kroimy na kawałki, nadziewamy na wykałaczki, moczymy w cieście i wrzucamy do garnka z rozgrzanym olejem ryżowym. Smażymy dosłownie minutę, żeby ciasto na owocach lekko się przyrumieniło. Pakorę wyciągamy i odsączamy na papierowym ręczniku.
Składniki:
- 200 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- ok. 1/2 l wody
- masło do smażenia
- 3 banany
- syrop klonowy
Sposób przygotowania: Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól i powoli mieszając, wlewamy wodę. Mieszamy do momentu, w którym ciasto uzyska jednolitą konsystencję śmietany. Wstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny (najlepiej do 6 godzin). Po wyjęciu z lodówki ciasto mieszamy i smażymy z niego naleśniki na odrobinie masła. Na usmażone naleśniki nakładamy plasterki banan i polewamy je syropem klonowym.
Składniki:
- 2 duże banany
- 4 łyżki błyskawicznej kaszki kukurydzianej
- 1/3 szklanki wody
- 3/4 szklanki jagód
- 100 g winogron
Sposób przygotowania: Banany miksujemy. Dolewamy wodę i dosypujemy kaszkę - całość ponownie miksujemy. W wysokich szklankach układamy naprzemiennie kaszkę z bananami i jagody, a na samej górze pokrojone winogrona.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2/3 szklanki mleka ryżowego
- 1 łyżeczka agaru
- 200 g malin
- łyżeczka syropu z daktyli
Sposób przygotowania: Banany dokładnie miksujemy. Połowę mleka ryżowego zagotowujemy, a w połowie rozpuszczamy agar. Rozpuszczony agar bardzo dokładnie mieszamy z gorącym mlekiem, a następnie całość wlewamy do zmiksowanych bananów. Wszystko ponownie miksujemy. Przelewamy do dwóch miseczek i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby galaretka zastygła. Maliny dusimy 5 minut z syropem daktylowym. Gotową galaretkę podajemy z wystudzonymi malinami.
Więcej przepisów w książce: "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie", Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.