4 przepisy z wykorzystaniem dyni i buraka

Buraki są cenionym środkiem krwiotwórczym. Zapobiegają anemii, czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych. Pomagają ponadto unormować poziom cholesterolu. Dynia zaś to warzywo bogate w błonnik pokarmowy, witaminy i minerały, przy tym niskokaloryczne, dlatego warto włączyć ją do naszego menu. Jest świetnym źródłem potasu, ale zawiera również witaminę A, C i PP, witaminy z grupy B (B1 i B2), magnez, wapń i żelazo. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się pasożytów pokarmowych – mówi Monika Mrozowska.

Sałatka z komosą i burakiem

Składniki:

  • 4 łyżki ugotowanej komosy ryżowej
  • 2 średnie kiszone buraki (z zakwasu)
  • 1 mała garść nerkowców
  • 1 garść liści bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 ząbku czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki ugotowanej fasoli czerwonej
  • kilka plastrów sera Grana Padano

Sposób przygotowania: Nerkowce prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Bazylię szatkujemy i ucieramy w moździerzu razem z wyciśniętym ząbkiem czosnku, oliwą i sokiem z cytryny. Kiszone buraki kroimy w małą kostkę. W misce mieszamy ugotowaną komosę, pokrojone buraki oraz fasolę. Nakładamy do pojemników, posypujemy plasterkami sera Grana Padano, przyprażonymi nerkowcami i polewamy sosem z bazylii.

Tatar z kiszonego buraka

Składniki:

  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
  • 1/2 średniego, kiszonego buraka
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów
  • dużo świeżo mielonego, czarnego pieprzu
  • sok z cytryny do skropienia

Sposób przygotowania: Pomidory, buraka oraz cebulę drobno szatkujemy. Fasolę ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Do poszatkowanych warzyw dodajemy fasolę, olej oraz pieprz i wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Gotowy tatar nakładamy na kromki ulubionego pieczywa i skrapiamy sokiem z cytryny.

Dynia pieczona z wędzoną papryką

Składniki:

  • 1/2 małej dyni Hokkaido
  • 1 średnia biała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku

Sposób przygotowania: Dynię kroimy w dużą kostkę i obtaczamy je w odrobinie oliwy z oliwek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok układamy czerwoną paprykę w całości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (termoobieg) przez ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy dynię, a paprykę zostawiamy na kolejne 8-10 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu paprykę obieramy ze skórki (powinna ładnie schodzić), pozbawiamy nasion i kroimy w małe plasterki. W garnku na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmażamy przez 5 minut pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, wędzoną paprykę oraz upieczone warzywa i przecier pomidorowy. Całość solimy do smaku, dokładnie mieszamy i przekładamy do pojemników.

Dynia z groszkiem i fasolą

Składniki:

  • 1/4 małej dyni Hokkaido
  • 200 g żółtej fasolki
  • 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony)
  • 1/2 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka garam masali
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
  • duża szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania: Dynię kroimy w małą kostkę. Fasolkę obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Na oliwie z oliwek podsmażamy przez 5 minut pokrojoną dynię, a następnie dodajemy garam masalę, curry, czosnek i pieprz cayenne i smażymy jeszcze przez 2 minuty. Następnie zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy sos sojowy, ugotowaną fasolkę oraz groszek i całość dusimy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu przez kolejne 5 minut. Solimy do smaku. Przekładamy do pojemników i posypujemy dużą ilością poszatkowanej kolendry.

Więcej przepisów w książce „Zdrowe przekąski” Moniki Mrozowskiej, Wydawnictwo Zwierciadło.