5 przepisów na letnie, nawilżające wody smakowe

Ludzki organizm aż w 60% składa się z wody i nie może prawidłowo funkcjonować bez odpowiedniego jej spożycia. Dietetycy twierdzą, że codziennie powinniśmy pić około 2,5 litra płynów. Jednak nie zawsze mamy ochotę na „czystą” wodę. Świetną alternatywą dla niej są własnoręcznie przygotowywane zdrowe wody smakowe wzbogacone o owoce, warzywa, przyprawy i zioła. Poznaj 5 przepisów na letnie wody smakowe, które idealnie sprawdzą się podczas upałów!

Składniki:

  • arbuz (1 plaster – 70 g)
  • melon galia (1 cienki plasterek – 70 g)
  • limonka (1/2 sztuki – 50 g)
  • mięta cytrynowa (10 świeżych listków)
  • woda (2 szklanki – 500 ml)

Sposób przygotowania:

Arbuza, melona i limonkę myjemy pod bieżąca wodą i wszystkie owoce, oprócz limonki obieramy ze skórki. Arbuza i melona kroimy w plastry, a następnie w drobną kostkę. Limonkę kroimy w plasterki. Do wody średniozmineralizowanej w dzbanku dodajemy pokrojone owoce i listki mięty. Całość mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając owoce i po 15 minutach od odstawienia woda smakowa jest gotowa do picia.

Składniki:

  • wiśnie (1 garść – 70 g)
  • ogórek gruntowy (2 sztuki – 80 g)
  • melon galia (1 plaster – 100 g)
  • rozmaryn (2 gałązki)
  • woda (2 szklanki – 500 ml)

Sposób przygotowania:

Melona myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy go w plastry, a następnie w drobną kostkę. Wiśnie myjemy i drylujemy. Myjemy i obieramy ogórki i z gałązkami rozmarynu, melonem i wiśniami dodajemy do wody średniozmineralizowanej. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając melona, ogórki i wiśnie. Po 10 minutach woda smakowa będzie gotowa.

Składniki:

  • melon galia (1 plaster – 100 g)
  • cytryna (1/2 sztuki – 50 g)
  • bazylia pospolita (10 świeżych listków)
  • woda (2 szklanki – 500 ml)

Sposób przygotowania:

Melona myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy go w plastry, a następnie w drobną kostkę. Limonkę myjemy pod bieżącą wodą i nie obierając, kroimy w plasterki. Pokrojone owoce razem z listkami bazylii dodajemy do wody średniozmineraliowanej. Całość mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając owoce i po 10 minutach woda smakowa jest gotowa do picia.

Składniki:

  • ananas (1 gruby plaster – 100 g)
  • czarny bez (2 łyżki soku z owoców)
  • rozmaryn (2 gałązki)
  • woda (2 szklanki – 500 ml)

Sposób przygotowania:

Ananasa myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy go w plastry, a następnie w drobną kostkę. Do wody średniozmineralizowanej dolewamy ekologiczny, niedosładzany sok z czarnego bzu oraz dodajemy pokrojonego ananasa i gałązki rozmarynu. Całość mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając ananasa. Odstawiamy wodę na 10 minut, po tym czasie będzie gotowa do picia.

Składniki:

  • ogórek gruntowy (6 sztuk – 190 g)
  • mięta zwyczajna (10 świeżych listków)
  • woda (2 szklanki – 500 ml)

Sposób przygotowania:

Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i nie obierając ze skórki, kroimy je na plasterki. Do dzbanka z wodą średniozmineralizowaną dodajemy listki mięty i pokrojone w plasterki ogórki. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy wodę na 10 minut, po tym czasie będzie gotowa do picia.

 

 

Więcej w książce „Zdrowe wody” Anety Łańcuchowskiej- Jeziorowskiej. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.