Wrześniowy „Sens” już jest. Temat Numeru nosi tytuł „Nieświadomość. Ta część umysłu, gdzie rodzą się decyzje”, a drugi blok tematyczny – „Jakie potrzeby zaspokaja jedzenie?”. Wydanie jest dostępne również z dwiema książkami rozwojowymi: „W poszukiwaniu sensu” i „Recepta na szczęście” – do wyboru.
Naiwnością byłoby sądzić, że wszystko, co robimy, wynika ze świadomego wyboru. Zatem dlaczego zachowujemy się tak, a nie inaczej? Z jednej strony jest to efekt swoistej optymalizacji, bo mózg musi mieć zasoby, żeby utrzymać nas przy życiu, więc chętnie korzysta z automatycznych podpowiedzi, które pozwalają mu zaoszczędzić energię. Z drugiej – za naszymi decyzjami stoją różne utrwalone przekonania, rodzinne przekazy, marzenia i ambicje innych, nieprzepracowane traumy czy przydatne kiedyś, a dziś szkodliwe, schematy. Tej nieświadomej części umysłu poświęcamy nasz Temat Numeru.
- Marcin Piotrowski, psychoanalityk lacanowski, wyjaśnia, dlaczego warto dotknąć tego, co nieświadome, zamiast żyć według narzuconych schematów rodzinnych czy społecznych.
- Sen przynosi rozwiązanie. Dzięki nowoczesnym technologiom wiemy coraz więcej o tym, jakie procesy poznawcze zachodzą w naszej głowie, kiedy śpimy.
- Noémi Orvos-Tóth, węgierska psycholożka kliniczna zachęca, by poznawać historię przodków, bo w niej mogą kryć się zaskakujące motywy naszych decyzji i zachowań.
- Matyla Gerber, naukowczyni zajmująca się badaniem intuicji, podpowiada, jak korzystać z tego pierwotnego mechanizmu.
W naszym drugim bloku tematycznym zastanawiamy się nad tym, jakie potrzeby zaspokaja jedzenie. Bo przecież jemy nie tylko z głodu czy aby dostarczyć ciału kalorie, ale i choćby po to, by spędzać czas z bliskimi albo po prostu poczuć się lepiej.
- Wyniki w normie, a jednak czujesz ciągłe zmęczenie? Ekspertka medycyny zdrowia Marta Mieloszyk-Pawelec radzi, by zbadać stan pierwiastków w organizmie.
- O miłości do jedzenia i comfort food mówią: autor przewodników kulinarnych Bartek Kieżun oraz Matteo Brunetti, autor książki „Włoska uczta”.
- Dietetyczne zalecenia ajurwedy przedstawia Karolina Szaciłło, nauczycielka technik oddechowych i medytacji, współautorka i autorka książek oraz bloga o zdrowym sposobie na życie.
- Jak to się dzieje, że przyjemność sprawia nam samo patrzenie, jak inni jedzą albo gotują na ekranie? Odpowiedzi szukają Katarzyna Miller i Joanna Olekszyk w pierwszym odcinku z cyklu „W życiu jak w kinie”.
We wrześniowym „Sensie” podpowiadamy również, jak uwolnić się od stresu. W stałym dziale „Wolni od stresu”:
- Rozmowa z psycholożką Joanną Chmurą o tym, jak zarządzać emocjami w pracy i w jaki sposób bezpiecznie je wyrażać.
- Wywiad z psycholożką Joanną Grześkowiak zajmującą się wpływem architektury wnętrz na nasze samopoczucie.
Jak zawsze w „Sensie” dużo miejsc poświęcamy relacjom i pracy rozwojowej nad sobą, są to m.in. teksty na temat:
- Współuzależnienia. Skąd się bierze skłonność do współuzależnienia i czym się ona objawia, zanim jeszcze wejdziemy w związek romantyczny?
- Destrukcyjnego narcyzmu. Dlaczego niektórzy czują impuls, by być zawistnym, i czy można to zmienić?
- Seksualności. Czym właściwie jest fetysz?
- Pułapek magicznego myślenia, że wszystko się samo ułoży. Przekonanie, że dam sobie radę, to nie to samo co zwodniczy huraoptymizm.
- Pracy dla nastolatka. Kiedy rozwija, kiedy obciąża?
- Odwagi do mówienia: „nie wiem”. Felieton terapeutyczny.
Ponadto w stałych rubrykach:
- Zaburzenia osobowości. Nie każdy, kto jest nieprzyjemny i traktuje innych instrumentalnie, to psychopata. Jak kształtuje się osobowość antyspołeczna?
- Bliżej natury. Chcesz pomóc dzikim zwierzętom? Po pierwsze, przekonaj się, że naprawdę potrzebują pomocy…
- Psychonewsy, czyli ciekawostki psychologiczne.
- Polecenia książek i wydarzeń rozwojowych.
Przyjemnej lektury!
Redakcja „Sensu”