Co należy zbadać, aby dobrać najlepszą dietę do aktualnych potrzeb organizmu?

Musimy wiedzieć, skąd startujemy, żeby porównać efekty i wiedzieć, co należy zmienić. Takie badania pozwolą dobrać najlepszą dietę do aktualnych potrzeb organizmu i pokażą nam na co zwrócić uwagę, aby czuć się lepiej. Ewentualne znaczne odchylenia od norm mogą stać się motywacją, do – być może – odkładanej latami wizyty u lekarza specjalisty. Może okazać się, że nasze największe chęci i starania spełzną na niczym lub będą o wiele słabsze niż byśmy tego chcieli, ze względu na przeszkody medyczne, o których nie mamy pojęcia – mówi Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Magdalena Chorębała.

  1. Ciśnienie tętnicze krwi:

Norma: 120/80 mmHg, ale tak naprawdę im niższe, tym lepsze

Nadciśnienie: powyżej 140/90 mmHg w przynajmniej dwóch osobnych pomiarach.

Ciśnienie pomiędzy 120/80 a 140/90 wskazuje na to, że jesteśmy w grupie podwyższonego ryzyka i szybka interwencja dietetyczna oraz zmiany stylu życia pomogą nam przeciwdziałać rozwojowy choroby.

Nadciśnienie jest jednym z głównych czynników ryzyka powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Można je podzielić na nadciśnienie pierwotne i wtórne. Pierwotne może być wywoływane przez niektóre choroby (cukrzyca, nadwaga i otyłość, nieodpowiednia dieta – zawierająca nadmiar soli i cukru), nadużywanie alkoholu, stres i palenie papierosów. Wtórne nadciśnienie stanowi zaledwie ok. 5 % przypadków i może być wywołane przez choroby nerek, ciążę, zaburzenia hormonalne, czy przyjmowanie niektórych leków np. antykoncepcyjnych. Nadciśnienie może nie dawać objawów przez długi czas, a szybkie męczenie, ból głowy, problemy ze snem czy kołatanie serca to tylko niektóre z tych najczęściej obserwowanych.

Nadciśnienie, to jakby puszczać wodę pod ogromnym ciśnieniem, zdecydowanie za dużym niż przyzwyczajone są do tego nasze naczynia krwionośne. Jeżeli trwa to miesiącami bądź latami, dojdzie najzwyczajniej w świecie do uszkodzenia tych naczyń, które osłabione permanentnym naciskiem zwyczajnie pękną – dochodzi wtedy do wylewu. Dlatego tak ważne jest przeciwdziałanie tej chorobie i jak najwcześniejsze jej leczenie.

(…)

2. Glikemia (stężenie glukozy we krwi)

Norma: Na czczo <100 mg/dl

Przygodna (oznaczana z krwi pobranej o dowolnej porze dnia) <200 mg/dl

Glukoza to rodzaj węglowodanu, dokładniej cukier prosty stanowiący podstawowe paliwo energetyczne dla większości procesów zachodzących w naszym ciele. Większość przyjmowanych pokarmów w procesie trawienia rozkładana jest do glukozy, która jest wchłaniana do krwi szybciej lub wolniej w zależności od rodzaju posiłku. Za prawidłowy mechanizm regulacji stężenia glukozy we krwi odpowiedzialna jest insulina – hormon wydzielany przez trzustkę. U zdrowych osób ilość wydzielanej insuliny jest uzależniona od stężenia glukozy we krwi i powoduje jej wykorzystywanie przez tkanki ciała. Insulina to taki „kluczyk”, który otwiera komórki organizmu – głównie w komórkach mięśni, wątroby oraz komórki tkanki tłuszczowej. Dlatego, jak mamy jej za dużo to rośnie nam tłuszczyk. Glukoza jest głównym „paliwem” dla mózgu.

(…)

3. Lipidogram (profil lipidowy)

W ramach lipidogramu w surowicy krwi zostaną oznaczone stężenia: cholesterolu całkowitego, lipoprotein o niskiej gęstości (tzw. cholesterol LDL), lipoprotein o dużej gęstości (tzw. cholesterol HDL) oraz triglicerydy. Znajomość powyższych stężeń pozwala zidentyfikować ewentualne ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału serca) stanowiących jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Ponadto pomoże doprecyzować cel dietoterapii i umożliwi monitorowanie jej skuteczności. Oznaczenie lipidogramu profilaktycznie wskazane jest u zdrowych mężczyzn powyżej 40. roku życia, u zdrowych kobiet powyżej 50. roku życia lub po menopauzie. Wskazanie dotyczy także osób z innymi czynnikami ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takimi jak: nadciśnienie, otyłość brzuszna czy palenie tytoniu.

(…)

 

Więcej w książce ” Adios kilogramos. Kompleksowy plan odchudzania na 90 dni” Katarzyna Błażejewska-Stuhr i Magdalena Chorębała, wyd. Zwierciadło. Książka dostępna w naszym sklepie internetowym.