Te zupy was rozgrzeją

Krem z pora ze śliwką. (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Marcin Molik – szef kuchni i autor książki „Jak smakuje rok” zdradza przepisy na cztery wyśmienite jesienne zupy – smaczne, rozgrzewające i dodające energii.

 

Krem z pora ze śliwką i wędzonym serem – na zdjęciu głównym.

Składniki:
1 i 1⁄2 – 2 kg pora
cebula
100 g masła
litr mleka
sól
cukier
ocet jabłkowy do smaku
10 suszonych śliwek
200 ml białego wina
3 gałązki tymianku
wędzony ser, np. Bursztyn (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Zielonej części pora nie wyrzucamy, odkładamy na bok. Por i cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy na odrobinie masła. Zalewamy winem i redukujemy przez kilka minut. Dolewamy gorące mleko. Dodajemy tymianek, całość gotujemy przez 10 minut. Blendujemy. Podczas blendowania dodajemy posiekane zielone części pora i zimne masło. Podajemy ze startym serem i posiekaną śliwką.

Krem z pasternaku i pieczonych jabłek

Krem z pasternaku i pieczonych jabłek (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:
kilogram pasternaku
10 kwaśnych jabłek
2 litry mleka
sól do smaku
szczypta białego pieprzu
5 ząbków czosnku
4 łyżki stołowe octu winnego
200 g masła
papryka mielona do posypania(opcjonalnie)
suszone jabłka (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Na łyżeczce masła zesmażamy pokrojony pasternak i czosnek. Jabłka pieczemy w piecu rozgrzanym do 180oC około 20 minut. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy gniazda nasienne i wrzucamy do garnka. Dodajemy smażony pasternak i czosnek, zalewamy mlekiem. Gotujemy przez 30 minut. Miksujemy, dolewając stopniowo ocet, a następnie dodając masło. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Całość możemy udekorować suszonymi jabłkami i papryką.

Krem z pieczonych ziemniaków z jarmużem i olejem grzybowym

Krem z pasternaku i pieczonych jabłek (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)
Krem z pieczonych ziemniaków z jarmużem i olejem grzybowym (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:
kilogram ziemniaków
5 główek czosnku
3 cebule
2 litry mleka
kilka gałązek jarmużu
olej do smażenia
pół szklanki oleju rzepakowego
garść suszonych grzybów
8 plastrów wędzonego parzonego boczku
mała łyżeczka zmiksowanej czarnuszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól do smaku
tarty ser Szafi

Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i pieczemy z czosnkiem (w całości) w 180oC przez niecałą godzinę, aż będą miękkie (sprawdzamy to, wbijając wykałaczkę). Czosnek wyjmujemy z piekarnika po niespełna pół godzinie, studzimy i wyciskamy. Ziemniaki studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem z wydrążonym miąższem ziemniaczanym zesmażamy na oleju około 10 minut. Zalewamy mlekiem, solimy i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, gotujemy do miękkości. Miksujemy na jednolity krem. Olej rzepakowy miksujemy z suszonymi grzybami, rozgrzewamy w rondelku. Smażymy na nim przez kilka sekund porwany jarmuż. Wędzony boczek kroimy w drobną kostkę, zasmażamy. Na gotowym kremie układamy przesmażony jarmuż i boczek polewamy olejem, posypujemy tartym serem i czarnuszką.

Krem pietruszkowy z wanilią i chilli

Krem z pasternaku i pieczonych jabłek (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)
Krem pietruszkowy z wanilią i chilli (Fot. Monika Szałek/Wydawnictwo Zwierciadło)

Składniki:
kilogram pietruszki
papryczka chilli
laska wanilii
litr mleka
100 g masła
kilka ząbków czosnku
pół pora
cebula
olej do smażenia
sól, cukier do smaku

Przygotowanie:
Pietruszkę, cebulę obieramy. Kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle razem z pokrojonym porem i czosnkiem. Zalewamy mlekiem. Solimy, słodzimy. Gotujemy około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Wydrążamy wanilię, dodajemy do kremu. Wszystko razem miksujemy, dodając stopniowo zimne masło. Dekorujemy pokrojoną chilli, ewentualnie łyżką oliwy i kiełkami.
Więcej przepisów znajdziesz w książce