Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Hachis Parmentier z prawdziwkami…


123rf.com
...taki jak w Train Bleu.

W zeszłym tygodniu wspomniałam Wam o Panu Parmentier, który to uratował Francję. Odegrał znaczącą rolę w Rewolucji Francuskiej, wprowadzając ziemniaka najpierw na dwory a następnie na talerze ludu po to, by zapobiec kolejnemu wielkiemu głodowi.

Francuzi postawili mu więc największy i najpiękniejszy pomnik jaki może być – i nie mam tu na myśli tego stojącego rzeczywiście w metrze, lecz danie zwane Hachis Parmentier: właśnie od jego nazwiska.

Istotą tego dania jest warstwa mięsa siekanego, na niej warstwa puree ziemniaczanego i zapiekanie w piekarniku. To danie przez wiele dziesięcioleci kojarzono jako jedzenie biednych: (bo cóż można by znaleźć wyrafinowanego w “mielonym z ziemniakami”?) jednakże jego odmian dania jest mnóstwo i znaleźć można wśród nich nawet i te niezwykle smakowite i wyrafinowane.

Podam Wam tutaj przepis na Hachis Parmentier aux Cepes, czyli odmiany tego dania z prawdziwkami, którą podano mi w restauracji “Le Train Bleu” w Paryżu. Restauracji, którą nota bene bardzo polecam – chodzili tam Coco Chanel, Jean Gabin i wielu innych. Możecie też ją znać z filmu „Nikita”.

Gdyby ktoś nie miał siły na aż takie gotowanie, to można oczywiście zrobić prostszą wersję – po prostu z mięsem mielonym lub pójść w Krakowie do restauracji Zazie, gdzie podają całkiem dobry Hachis Parmentier.

Hachis Parmentier z prawdziwkami

(składniki na jedno naczynie żaroodporne 20×30 cm)

600 g wołowiny krzyżowej, 1 kg ziemniaków, 2 garście suszonych lub mrożonych prawdziwków, a najlepiej świeżych kapeluszy, 1-2 średnie cebule, 40 ml mleka, 200 ml śmietany, 70 g masła, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 1 łyżka świeżej, posiekanej pietruszki, pół łyżeczki kolendry, sól + pieprz

Umytą wołowinę, pokrój na kawałki np 4×4 cm i gotuj do godziny w osolonej wodzie z dodatkiem 2-3 grzybów. Rozdrobnij/posiekaj ją i odstaw.

W tym czasie ugotuj obrane ziemniaki. Do ugotowanych dodaj mleko, śmietanę, masło oraz gałkę muszkatołową i ubij na puree.

Na patelni, na 30 g masła, podsmaż posiekaną drobniusieńko cebulę, rozmrożone prawdziwki i posiekane mięso. Dodaj soli i pieprzu. Odstaw z ognia i dodaj kolendrę i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszaj.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa z grzybami a na niej warstwę puree ziemniaczanego. Posyp tartym parmezanem i piecz w rozgrzanym do 210 stopni piekarniku przez 30 minut.

Warto przygotować do dekoracji trochę podsmażonych na maśle prawdziwków – jako dodatkowy sos i listki pietruszki.

Podawaj z roszponką polaną oliwą z oliwek lub warzywami pokrojonymi w zapałkę i smażonymi na woku.

Wino odpowiednie do tej potrawy musi mieć bardzo silny charakter, polecam np. Lussac Saint Emilion z Chateau des Landes.

A to wnętrze Train Bleu….


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI