Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Krem striacciatella z sosem espresso

Składniki:

  • wiśnie szklanka (350 g po odsączeniu)
  • sok z dwóch pomarańczy
  • miód łyżka stołowa
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka stołowa
  • amamretto 4 łyżki stołowe
  • mascarpone 250 g
  • twaróg 250 g
  • cukier 75 g
  • śmietana 200 ml
  • zagęstnik do śmietany dwa opakowania
  • wiórki ciemnej czekolady 50 g
  • SOS:
  • gorzka czekolada 100 g
  • kawa espresso 60 ml
  • .łyżki stołowe śmietany 5 łyżek
  • cynamon, goździki, cukier wanilinowy

1 lutego 2013 Newsfood redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie odsączyć.
  2. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością soku. Pozostały sok wiśniowy wymieszać w garnku z sokiem pomarańczowym oraz miodem i podgrzać.
  3. Stale mieszając dodawać mąkę ziemniaczaną, zagotować. Dodać amaretto i wiśnie.
  4. Wymieszać ser mascarpone z twarogiem i cukrem, odstawić na 15 minut w chłodne miejsce.
  5. Następnie dodać wiórki czekoladowe i śmietanę ubitą na sztywno z dodatkiem zagęstnika. Chłodzić krem przez kolejne 30 minut.
  6. Przy minimalnym ustawieniu kuchenki stopić gorzką czekoladę, dodać espresso, śmietanę, przyprawy, ewentualnie cukier wanilinowy i wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Rozłożyć masę wiśniową na 6-8 talerzy. Z kremu striacciatella formować łyżką stołową podłużne porcje i układać je na wiśniach- na każdym talerzu po 3 porcje.
  8. Jasne porcje kremu polać sosem espresso. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. /Więcej takich przepisów na Miele a la Carte 

POLECANE KSIĄŻKI