Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Karmelizowane figi w sosie jogurtowo-cynamonowym

Składniki:

  • świeże figi 4 sztuki
  • sok pomarańczowy 3 łyżki stołowe
  • likier pomarańczowy 1 łyżka stołowa
  • pełnotłusty jogurt 200 g
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • cukier 1 łyżka stołowa
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • sok z cytryny 1 łyżka stołowa
  • masło 1 łyżka stołowa
  • cukier 2 łyżki stołowe

3 stycznia 2013 Przepisy redakcja

Sposób przygotowania:

  1. Z fig usunąć szypułki i ogonki a następnie je przepołowić.
  2. Z likieru i soku przyrządzić marynatę. Zalać nią figi i odstawić na pół godziny, aby dobrze nasiąkły.
  3. Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Rozgrzać Tepan, stopić masło, kłaść na nim połówki fig płaską powierzchnią do dołu. Posypać cukrem i karmelizować.
  5. Ułożyć figi na talerzu deserowym i podawać z sosem.
Poziom mocy: 5-7 Czas smażenia: 5-7 minut Więcej takich przepisów znajdziesz na www.miele-alacarte.pl|
  1. Z fig usunąć szypułki i ogonki a następnie je przepołowić.
  2. Z likieru i soku przyrządzić marynatę. Zalać nią figi i odstawić na pół godziny, aby dobrze nasiąkły.
  3. Jogurt wymieszać z cukrem wanilinowym, cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Rozgrzać Tepan, stopić masło, kłaść na nim połówki fig płaską powierzchnią do dołu. Posypać cukrem i karmelizować.
  5. Ułożyć figi na talerzu deserowym i podawać z sosem.
Poziom mocy: 5-7 Czas smażenia: 5-7 minut Więcej takich przepisów znajdziesz na www.miele-alacarte.pl

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI