Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

21 lutego 2016 in Styl Życia by redakcja

Co jest ważne przy projektowaniu kuchni?

Udany projekt to klucz do stworzenia kuchni, która będzie dobrze służyła przez lata. Wiele zależy od wyboru najkorzystniejszych rozwiązań i ustalenia planu działania. Eksperci krok po kroku radzą, jak zaplanować kuchnię idealną.

Stworzenie kuchni dopasowanej do naszych wymagań będzie o wiele prostsze, jeśli będziemy mieć wpływ na jej wygląd już na etapie budowy domu lub projektowania mieszkania. „Warto już przy wstępnych rozmowach z architektem ustalić podstawowe zagadnienia, jak na przykład układ okien i drzwi. Na szczęście coraz mniej kuchni jest „ciemnych”, więc możemy zdecydować o widoku z okna i ustalić orientację względem stron świata”, mówi Jakub Malinowski, ekspert ds. okuć meblowych w firmie Häfele. Kuchnia naturalnie doświetlona? Postaw na orientację północną lub wschodnią. Późno wracasz z pracy i chciałbyś gotować jeszcze przy świetle słonecznym? W takim wypadku najlepszym wyborem będzie orientacja zachodnia. Określenie podstawowych parametrów kuchni ma ostateczny wpływ m.in. na zabudowę meblową i jej rozmieszczenie, długość blatów roboczych czy umieszczenie jadalni.
HF_Kuchnia_1
Kolejną istotną decyzją jest wybór powierzchni i miejsca kuchni w całym układzie funkcjonalnym domu. Coraz większą popularnością cieszą się kuchnie otwarte, często połączone z salonem, tworzące wręcz jedno pomieszczenie. To świetny wybór dla osób, które chcą zyskać na przestronności wnętrza. Dodatkowo osoba przygotowująca posiłki nie jest odizolowana od reszty domowników, co sprzyja integracji rodziny. Zalety ma jednak także kuchnia zamknięta – mimo że wizualnie wydaje się mniejsza, łatwiej ją urządzić: nie musi łączyć się stylistycznie z resztą mieszkania. Dodatkowo dzięki zamknięciu, do salonu nie powinny docierać kuchenne zapachy, a także dźwięk zmywarki i okapu.

HF_Kuchnia_2Kuchnię można określić jako pewien ciąg technologiczny: to mała domowa linia produkcyjna do przygotowywania posiłków, składająca się z pięciu powiązanych stref pionowych. Należy je zaplanować tak, by odpowiadały wszelkim potrzebom użytkownika. Są to strefy:

  • zapasów – z lodówką, zamrażarką, szafkami z artykułami kupionymi na zapas;
  • przechowywania – na naczynia i sztućce do spożywania posiłków;
  • przygotowywania – ze sprzętem do przygotowywania potraw, jak np. małe AG;
  • gotowania i pieczenia – z piekarnikiem, płytą grzewczą, mikrofalówką, a także garnkami i  patelniami;
  • zmywania i czystości – znajdą się w niej środki czystości, zlew i zmywarka.

Strony: 1 2


Uwaga konkurs! Przywróć młody wygląd na dłużej – wygraj zabieg preparatem Facetem w klinice Estetica Nova!

Atrakcyjna, młodo wyglądająca twarz to pragnienie większości z nas. Szeroki wybór oferty zabiegów anti-aging sprawia, że coraz więcej kobiet korzysta z możliwości niechirurgicznego poprawienia urody, ...

Konkurs z okazji Dnia Matki: Ministerstwo Dobrego Mydła

Każdego dnia, kiedy otwieramy naszą małą pracownię, myślimy nie tylko o tym, co danego dnia mamy do zrobienia, ale i o produktach, które jeszcze nie ...

KONKURS Quiosque „Podziękuj Mamie”

Maj to jeden z najpiękniejszych miesięcy w roku. Wszystko wokół budzi się do życia i rozkwita. W tym czasie jest także wyjątkowe święto - ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI