Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Jak smakuje francuska kuchnia?

123rf.com
16 lipca 2016 in Styl Życia by redakcja
Niełatwo w kilku zdaniach opisać specyfikę kuchni francuskiej. Zmienia się ona w zależności od regionu. Z pewnością jednym z jej najważniejszych elementów jest doskonałe wino. Ale co poza tym sprawia, że francuskie jedzenie jest tak sławne i doceniane?

Wykwintny charakter kuchni francuskiej sięga czasów monarchii. Szefowie królewskiej kuchni czerpali inspiracje z lokalnych tradycji, wzbogacając je o nowinki zagranicznych przepisów. Dzięki związkom małżeńskim królów Francji z przedstawicielkami innych dynastii zmieniała się nie tylko moda i obyczaje, ale także smaki. Wprowadzano dania mocno aromatyzowane i doprawiane np. cynamonem czy imbirem. W 1651 roku ojciec francuskiej kuchni, François de La Varenne wydał obowiązkową lekturę wszystkich współczesnych kucharzy „Le Cuisinier françois” (Kucharz francuski). To dzieło jest nie tylko książką kucharską, ale także przepisem na idealny francuski smak. Varenne odsunął spod ręki kucharzy egzotyczne dodatki i nakazał im wrócić do świeżości, naturalności i prostoty, która do dziś urzeka miłośników dobrego jedzenia. Przywrócił do łask warzywa, takie jak groszek czy kalafior, a także delikatny smak ziół: rozmarynu, tymianku. To jemu zawdzięczamy zagęszczane sosy czy potrawy duszone na wolnym ogniu. O tym, jak bardzo ceniono pracę Varenne’a świadczy fakt, że jego dzieło doczekało się… pirackiej wersji!

Aby zrozumieć bogactwo francuskiej kuchni należy poznać regiony Francji i ich specyfikę.„ Francja jest zróżnicowana klimatycznie i kulturowo, a kuchnia stanowi tego odzwierciedlenie”, mówi Małgorzata Wychowaniec, właścicielka warszawskiej restauracji Abażur, serwującej dania francuskiej kuchni.

Zachód i północny-zachód
W kuchni północnej Francji da się zauważyć dobór potraw odpowiedni do chłodnego, morskiego klimatu. To rejon bardzo bogaty kulturowo, który czerpie wiele od mniejszości narodowych. Najbardziej wysunięty na północ jest Nord-pas- de-Calais w dużej mierze zamieszkiwany był Flamandów. Ich obecność silnie odbiła się na tamtejszej tradycji kulinarnej. Mimo dostępu do morza region słynie z dań mięsnych, wędlin i pasztetów. Flagową potrawą jest gulasz z czterech rodzajów mięsa. Z kolei Pikardia, część Nord-pas- de- Calais, to ojczyzna doskonałych jarzynowych zup.

Przesuwając się dalej na zachód trafiamy do Normandii słynącej z owoców morza i alkoholi produkowanych z jabłek. Nie można tu nie spróbować małży św. Jakuba, sera camembert, cydru czy calvadosu. Kwintesencją tego regionu są moules à la crème, czyli mule gotowane w sosie z białego wina i śmietany. Poniżej odwiedzimy Bretanię słynącą z najlepszych naleśników oraz doskonałych homarów.

Francja centralna
W samym sercu kraju leży Ile de France, czyli region, którego stolicą jest Paryż. Kuchni paryskiej nie można zaliczyć do typowo lokalnej. Dominuje w niej niezwykły kunszt, dopracowanie najdrobniejszych szczegółów i wiele inspiracji z całego świata. Paryż to stolica kuchni wykwintnej, w dużej mierze międzynarodowej. Jednak nie warto jej smakować bez lokalnego, doskonałego pieczywa, które tradycyjnie pojawia się jako element śniadania lu zzakąska przed posiłkiem. Rano serwuje się tu bagietkę z dżemami, zwanymi „confitures” lub słodkie bułeczki brioches czy rogaliki – croissants. W ciągu dnia będziemy mieli okazję spróbować rozmaitych wariantów chleba wzbogaconych kozim serem, migdałami czy solą morską.

Strony: 1 2


Warsztaty Wojciecha Eichelbergera w wersji online

Nie wstydź się wizyty u urologa! Działaj!

Patrząc na wydłużające się kolejki do lekarzy – szczególnie specjalistów – oraz czytając raporty o wydatkach ponoszonych na leki, można dojść do wniosku, że Polacy ...
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI