Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Grochalska po brytyjsku: sconesy z niebieskim serem i orzechami

Składniki:

  • Mąka samowzrastająca 200g (można ją wykonać samemu, mieszając każde 150g mąki pszennej z pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia)
  • Masło ok. 15g
  • Sól szczypta
  • Cukier szczypta
  • Maślanka ok. 150ml
  • Kruchy ser z niebieską pleśnią ok. 50g
  • Orzechy włoskie ok.25g
  • Mąka pszenna garść do podsypania blatu

O co zakład, że jak spytam o brytyjskie sery, to 90% populacji wymieni Stilton i Cheddar? A co z całą resztą?

A co z całą resztą? Mało ludzi wie, że Wielka Brytania ma zarejestrowanych ponad siedemset gatunków serów i Brytyjczycy nie mają się czego wstydzić, bo ich sery zbierają wiele nagród na międzynarodowych konkursach branżowych. Najlepsze rzecz jasna są sery z małych lokalnych wytwórni. Dziś zaprezentuję przepis na brytyjskie sconesy – wypiek, który tradycyjnie kojarzy się ze spożywaniem na słodko (z przetworami owocowymi i z masłem lub tzw. clotted cream specjalnej śmietany pochodzącej z Devon lub Kornwalii). Ta wersja jest z dodatkiem jednego z moich ulubionych lokalnych serów z niebieską pleśnią – Harrogate Blue. Jeśli chcecie je upiec, a nie macie tego sera, o użyjcie wyrazistego sera z niebieską pleśnią i raczej kruszącej niż kremowej konsystencji.

Harrogate_Blue_pion

Sconesy wytrawne – z niebieskim serem i orzechami włoskimi

Sposób przygotowania:

Orzechy podprażyć na suchej patelni, aż będą lekko rumiane. Następnie ostudzić i posiekać.

Ser pokruszyć na niewielkie kawałki.

Mąkę przesiać do robota kuchennego i dodać sól oraz cukier. Wymieszać, następnie dodać masło pokrojone w małą kostkę i pulsacyjnie wymieszać, tak aby masło zaczęło łączyć się z mąką. Dorzucić orzechy i wymieszać. Dodawać po jednej łyżce maślanki i pulsacyjnie mieszać, ale tylko do momentu, aż zniknie sucha mąka, a w środku utworzy się kula lepkiego ciasta. Wraz z ostatnią partią maślanki dodać pokruszony ser i bardzo krótko, pulsacyjnie miksować ciasto, aby ser się połączył z nim. Ciasta nie można wyrabiać za długo. Wyjąć z robota i przełożyć na blat oprószony mąką. Można to wykonać ręcznie, jednak robotem jest szybciej. Raczej nie zagniatać i wyrabiać masy, gdyż może to wpłynąć na konsystencję sconesów. Rękoma lub wałkiem rozpłaszczyć masę, ma mieć ok. 2-2.5cm grubości. Pociąć na sconesy – ja pocięłam na krzyż i powstały cztery, ale można wyciąć dowolne kształty (tradycyjny to okrągły), pamiętając o tym, że ciasta na sconesy nie powinno się zlepiać ze skrawków i ponownie wyrabiać. Tako rzecze babcia świetnego szefa kuchni z Północnego Yorkshire – Jamesa Martina. Sconesy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez ok. 15 minut. Jeśli chcemy mieć błyszczące sconesy, to należy przed pieczeniem posmarować je rozkłóconym jajkiem. Sconesy matowe piec bez niczego. Po upieczeniu ostudzić na kratce, a jeśli musicie je przechować na później, to kompletnie wystudzone w szczelnym pojemniku. Podawać jako dodatek do zup kremów, zabierać ze sobą na pikniki, świetne z chutneyami, ale odważnym polecam spróbować je także na słodko – z masłem i kwaskowatym dżemem.


Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI