Szarlotka ze spodem z kaszy jaglanej

123rf.com

Dobrym wyborem przy komponowaniu przepisu na ciasto będzie użycie na przykład mąki jaglanej, która nie zawiera glutenu. Warto także dodać do ciasta więcej owoców bogatych w witaminy, a także rozgrzewających przypraw, takich jak cynamon, kardamon czy imbir, które pomogą znieść zimowe chłody. Nie zapominajmy, że zdrowe, domowe słodycze mogą stanowić świetne źródło energii dla organizmu. Wystarczy wykorzystać podczas ich przygotowania składniki bogate w wartości odżywcze.

reklama

Jak zastosować taką zasadę w praktyce, pokazuje Anna Kosterna-Kaczmarek, współpracująca z E.Leclerc autorka bloga Czosnek w pomidorach, która stworzyła przepis na szarlotkę ze spodem z kaszy jaglanej:

Składniki:

  • 1 gruszka
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka masła z Bretanii Croises
  • 150 g kaszy jaglanej Wiodąca Marka
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • pół łyżeczki świeżo startego cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 50 g płatków migdałowych Wiodąca Marka

Przygotowanie: Przygotuj prażone jabłka z gruszką. Umyj owoce i obierz je oraz usuń gniazda nasienne. Pokrój owoce w plastry i przełóż do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Następnie odsącz je na durszlaku. Na głębokiej patelni rozgrzej masło. Dodaj owoce oraz cukier brązowy i smaż na dużym ogniu przez około 5 minut. Na koniec dodaj cynamon i zamieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Ważne, żeby owoce pozostały lekko twarde. Ugotuj kaszę jaglaną, odcedź i odstaw do ostygnięcia. Dodaj cukier wanilinowy, jajko i skrobię kukurydzianą. Wymieszaj całość dokładnie, najlepiej ręką. Wysmarowaną tłuszczem formę do tarty wyłóż równo masą z kaszy jaglanej dokładnie dociskając. Na wierzch połóż jabłka z gruszką. Posyp płatkami migdałów i delikatnie cukrem brązowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz około 35 minut.