Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Caldo Verde


15 lutego 2012 Przepisy redakcja
Caldo Verde, czyli dosłownie „zielona zupa”, jest jedną z najpopularniejszych zup w Portugalii. Serwują ją niemalże we wszystkich restauracjach i barach w kraju. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale i niezwykle pożywna. Najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba.

Potrzebne składniki: *300 g zielonej kapusty *500 g ziemniaków *150 g kiełbasy chouriço * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 3 łyżki oliwy * sól i pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę należy umyć i pokroić w paseczki. 2. Obraną cebulę oraz czosnek siekamy, a ziemniaki kroimy w kostkę. 3. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy cebulę, czosnek oraz ziemniaki (do lekkiego przyrumienienia). 4. Do całości dolewamy wodę tak, by przykryła składniki i gotujemy 25 minut na małym ogniu. 5. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zdejmujemy je z ognia i ubijamy. 6. W międzyczasie na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę, z której następnie odlewamy wytopiony tłuszcz i dodajemy mięso do garnka z ziemniakami. 7. Zupę zagotowujemy ponownie, doprawiamy do smaku i dodajemy kapustę. 8. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Więcej informacji na temat kuchni portugalskiej i Portugalii znajdziecie na Turismo de Portugal –www.visitportugal.com i  www.facebook.com/visitportugal.




Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI