Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój

Czas na gęsinę. Galaretka z gęsi

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje
  • gęsie uda ze skórą 2
  • włoszczyzna pęczek
  • cebula 1
  • czosnek 2 posiekane ząbki
  • natka pęczek
  • sól i pieprz do smaku
  • białka 2
  • ocet 2 łyżeczki
  • żelatyna 2 łyżeczki

10 listopada 2014 Przepisy redakcja
Już po raz szósty trwa akcja „Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”. W tym roku gęsinie towarzyszą jabłka. Akcja potrwa do połowy grudnia.

Tegoroczna edycja „Kujawsko-pomorska gęsiny na świętego Marcina” została zainaugurowana w końcu sierpnia podczas Festiwalu Smaku w Grucznie. Przedsięwzięcie promuje powrót gęsiny do polskiej kuchni. Obejmuje pikniki, konkursy kulinarne dla amatorów i kucharzy, jarmarki. W tym okresie odbywa się także akcja promocyjna dla restauracji, które serwują co najmniej dwie potrawy z gęsiny, oraz konkurs dla producentów „ Złote Półgęski 2014”.CZAS_NA_GESINE Gęsina była obecna na polskich stołach przez wiele stuleci, zanim prawie znikła w końcu XX wieku. Od kilku lat producenci gęsiny i promotorzy polskiej żywności skutecznie przywracają gęsinę na polskie stoły. Polska kuchnia zna wiele sposób przyrządzania gęsiny. Oto jeden z nich.

Przepis na galaretkę z gęsi

przysmaki-ojca-mateusza-domowa-kuchnia-natalii-b-iext26565935  


Strefa zakupów - odwiedź Butik.Zwierciadlo.pl

Sposób przygotowania:

  • Wkładamy gęsie uda do garnka, dodajemy włoszczyznę, cebulę, czosnek, natkę.
  • Zalewamy wodą, zagotowujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 3 godziny.
  • Po przestudzeniu wyjmujemy mięso, a wywar odstawiamy.
  • Z gęsi zdejmujemy skórę, mięso oddzielamy od kości i kroimy na drobne kawałki.
  • Wywar przecedzamy przez gęste sitko i klarujemy, dodając ubite białka i odrobinę octu. Ponownie przecedzamy i podgrzewamy.
  • Do gorącego, sklarowanego wywaru dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • Pokrojone mięso wkładamy do miseczek, dekorujemy i zalewamy wywarem.
  • Podajemy z marynowanymi grzybami i chrzanem.
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2014

Zobacz także


POLECANE KSIĄŻKI