Krem czekoladowy

reklama

Składniki
  • ciemna czekolada 150 g
  • jajka 2 sztuki
  • likier Baileys, kawowy lub czekoladowy 4 łyżki
  • śmietana 250 ml
  • zagęstnik do śmietany 2 opakowania
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sposób przygotowania

1. Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miski i stopić w kuchence mikrofalowej (450 W, ok. 3 minuty).

2. Jajka wymieszać do uzyskania konsystencji gęstej pianki, dodać likier i lekko schłodzoną czekoladę. 

3. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier wanilinowy i zagęstnik. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Odstawić do lodówki i wyjmować bezpośrednio przed podaniem.

/ Więcej takich przepisów na Miele a la Carte /