Perfumy jak tarta cytrynowa

Przemysł kosmetyczny od dawna wykorzystuje „jadalne” zapachy, by nas zwabić – do siebie nawzajem lub do sklepów. Tym razem za mariaż jedzenia i perfum zabrał się prawdziwy szef kuchni.|Przemysł kosmetyczny od dawna wykorzystuje „jadalne” zapachy, by nas zwabić – do siebie nawzajem lub do sklepów. Tym razem za mariaż jedzenia i perfum zabrał się prawdziwy szef kuchni.
Przystojny Jordi Roca – jeden z braci Roca prowadzących słynną restaurację El Cellar de Can Roca w Gironie – ma obsesję na punkcie zapachu. Od lat znany był z tego, ze tworzył dania, które pachniały jak perfumy Calvina Kleina czy Lancome… W zeszłym roku postanowił podejść jednak do swojej pasji bardziej tradycyjnie i stworzył jadalny zapach. Jako ten, który w rodzinie – i restauracji – odpowiada za słodycze, ciasta i desery, zaprojektował „Nuvol de Limona” pachnący jak śmietankowy deser cytrynowy. Można go będzie kupić na stronie restauracji za około 70 dolarów.  

reklama