Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Pieczony łosoś z ciepłą salsą z mango i papryki

Składniki:

  • mango (dojrzałe) 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • czerwona cebula pół
  • pomidor 1 średni
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki pół pęczka
  • miód 1 łyżka
  • cukier trzcinowy 1 łyżeczka
  • pimenton (lub papryka w proszku) szczypta
  • olej słonecznikowy 1-2 łyżki
  • filety z łososia 150-200 g na porcję dla jednej osoby
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Z podanej ilości składników na salsę z mango i papryki otrzymamy ilość pierzynki wystarczającą do przykrycia 4-5 porcji łososia. Porcja łososia dla jednej osoby to filet o wadze 150-200 g. Przygotowanie Salsa mango-paprykowa: Mango obrać i pokroić w drobną kostkę. Jeśli mango jest mało dojrzałe, warto je poddusić przez parę minut w garnuszku ustawionym na małym ogniu z niewielką ilością wody. Jeśli jest miękkie i soczyste, można pominąć ten etap. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i ostrą papryczkę drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Natkę pietruszki poszatkować. Na głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać na średnim ogniu olej. Dodać cebulę z czosnkiem. Podsmażać, aż cebula stanie się szklista i zmięknie. Do cebuli dodać paprykę i ostrą papryczkę. Podgrzewać przez ok. 2 minuty. Dodać pomidora i mango oraz wlać sok z limonki. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie dodać miód, cukier i słodką papryczkę w proszku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać całą zawartość patelni. Dusić pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Salsa jest gotowa, gdy mango i papryka zmiękną, warzywa puszczą soki, a na patelni pojawi się sos o konsystencji syropu. Spróbować i ewentualnie doprawić wedle uznania. Przed samym podaniem, do ciepłej salsy wmieszać posiekaną natkę pietruszki. Pieczony łosoś: Filety z łososia opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć kuchennym ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek ryby posolić, popieprzyć, a następnie skropić kilkoma kroplami soku z cytryny i posmarować oliwą z oliwek. Przykryć folią spożywczą i odstawić na pół godziny. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (grzanie góra-dół). Jeśli danie przygotowujemy dla większej liczby osób i wykorzystujemy dwie blachy, należy w piekarniku włączyć opcję termoobiegu i ustawić temperaturę 180 st. C. Kawałki ryby układać na blasze w niewielkich odstępach od siebie, skórą do dołu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 12 minut. Stan upieczenia ryby sprawdzić po 10 minutach (lub jeszcze wcześniej, jeśli filety były mniejsze). Łosoś powinien być miękki i soczysty, lekko różowy i rozpadać się na kawałki przy delikatnym dotknięciu widelcem. Upieczone filety z łososia układać na podgrzanym talerzu. Każdy kawałek przykryć grubą warstwą ciepłej salsy mango-paprykowej. Podawać z ryżem basmati. Smacznego!

Podsumowanie

Danie z rodzaju "eksplozja smaków i kolorów". Pierzynka, pod którą skrył się łosoś łączy w sobie słodycz mango z bardziej typowymi dla dania głównego smakami papryki, pomidora i cebuli. Ostrości dodaje wędzony pimenton. Po więcej przepisów zapraszam na: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/

Zobacz także

POLECANE KSIĄŻKI