Świat Pachnie Szarlotką i uniwersalna tarta z owocami

Świat Pachnie Szarlotką, Katarzyna Wrońska

Lubicie tarty? Ja darzę je wielką sympatią za łatwość przygotowania, efektowny wygląd i rozwijanie kreatywności autora. Gdy brak pomysłu, czym uraczyć gości, tarty zawsze przyjdą nam z pomocą. Mnogość kombinacji przyprawia o zawrót głowy – na słodko i na słono, dla mięsożerców oraz w wersji wege, na każdą porę roku, na co dzień i od święta. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie|Lubicie tarty? Ja darzę je wielką sympatią za łatwość przygotowania, efektowny wygląd i rozwijanie kreatywności autora. Gdy brak pomysłu, czym uraczyć gości, tarty zawsze przyjdą nam z pomocą. Mnogość kombinacji przyprawia o zawrót głowy – na słodko i na słono, dla mięsożerców oraz w wersji wege, na każdą porę roku, na co dzień i od święta. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie|Lubicie tarty? Ja darzę je wielką sympatią za łatwość przygotowania, efektowny wygląd i rozwijanie kreatywności autora. Gdy brak pomysłu, czym uraczyć gości, tarty zawsze przyjdą nam z pomocą. Mnogość kombinacji przyprawia o zawrót głowy – na słodko i na słono, dla mięsożerców oraz w wersji wege, na każdą porę roku, na co dzień i od święta. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie|Lubicie tarty? Ja darzę je wielką sympatią za łatwość przygotowania, efektowny wygląd i rozwijanie kreatywności autora. Gdy brak pomysłu, czym uraczyć gości, tarty zawsze przyjdą nam z pomocą. Mnogość kombinacji przyprawia o zawrót głowy – na słodko i na słono, dla mięsożerców oraz w wersji wege, na każdą porę roku, na co dzień i od święta. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie
Dzisiejsza propozycja to przykład słodkiej tarty uniwersalnej, bo jakichkolwiek owoców się użyje, będzie smakować fantastycznie. Tym razem upiekłam ją z brzoskwiniami, ale nie mniej znakomicie udaje się z jabłkami, malinami, gruszkami, śliwkami i wiśniami. Jest z czego wybierać, więc.. nie ma wymówek. Do dzieła!

reklama

Tarta z Owocami i Kremem Śmietankowym

Składniki
  • Składniki na formę o śr. 28 cm
  • owoce dowolne – u mnie: brzoskwinie 5-6 szt.
  • Spód
  • mąka pszenna 250g
  • miękkie masło 125 ml
  • gęsta śmietana 4 łyżki
  • cukier 4 łyżki
  • sól szczypta
  • Krem
  • śmietanka kremówka 30% 100-150ml
  • jaja 2 sztuki
  • cukier 100g
  • mąka pszenna 50g
  • dodatkowo cukier z prawdziwą wanilią do posypania
Sposób przygotowania
  • Z mąki, masła, cukru, soli i śmietany zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki.
  • Następnie rozwałkowujemy je do stosownego rozmiaru i wylepiamy nim spód oraz boki wysmarowanej masłem formy na tartę. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą lub grochem i podpiekamy przez 10-12 minut w temp. 180C.
  • Na podpieczonym spodzie układamy pokrojone owoce i zalewamy kremem powstałym wskutek zmiksowania jaj ze śmietaną, cukrem i mąką.
  • Całość pieczemy około 30 minut w tej samej temperaturze do czasu, aż wierzch nam się ładnie zrumieni. Lekko przestudzoną tartę możemy posypać cukrem waniliowym.