1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pierogi z kozim serem i cytryną

Pierogi ruskie inaczej (Fot. iStock)
Pierogi ruskie inaczej (Fot. iStock)
Kilka składników i pyszne danie gotowe. Mało kto nie lubi pierogów, a ten farsz zadowoli najbardziej wymagające podniebienia.

Pierogi z kozim serem i cytryną

Składniki:

Ciasto

  • 300 g mąki
  • żółtko jajka
  • 60 ml wody
  • szczypta soli

Farsz

  • 250 g twarogu koziego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Zagnieść elastyczne ciasto, owinąć je w folię i odłożyć na 30 minut.

Odkrawać po kawałku ciasta (resztę zawijać w folię, aby nie wysychało), cienko wałkować i małą szklanką wykrawać krążki ciasta.

Na środek każdego krążka kłaść łyżeczkę sera i zlepiać brzegi.

Pierogi gotować w osolonym wrzątku, do czasu aż wypłyną na powierzchnię wody.

Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerze posypane skórką z cytryny.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze