Kuchnia Materiał partnera HELPA dba o mamę Ogarnianie codzienności z małym dzieckiem to praca, która zostawia mamie niewiele przestrzeni na zaspokajanie własnych potrzeb. Dlatego marka HELPA, producent ekologicznych kaszek i dodatków do jedzenia, kolejny raz zaprasza do celebrowania Dnia Matki przez cały maj – to już V edycja kampanii Czarująca Mama. Z myślą także o tobie, ale przecież każdej mamie, która wyczarowuje z niełatwej często codzienności dobry czas, pełen miłości – dzięki kobiecej mocy!
Kuchnia redakcja Trzy przekąski z truskawkami Sezon truskawkowy już się rozpoczął. Gdy nasycimy się świeżymi owocami, przyjdzie czas na dobrze znane dania, koktajle, ciasta czy inne desery... a gdyby tak trochę poeksperymentować i urozmaicić truskawkowe menu?
Kuchnia Katarzyna Margielska Szparagi i jajo na trzy sposoby Kompozycja dobrze znana: szparagi z jajkiem. Wersje tego połączenia mogą być jednak rozmaite. Poniżej propozycja trzech dań, w których jajka i zielone szparagi odgrywają główną rolę. Jeden z przepisów jest dość wyszukany, w sam raz na elegancką przekąskę.
Kuchnia redakcja Ulubione potrawy z grilla – przepisy Katarzyny Bosackiej Ulubiona potrawa Bosackich? Oczywiście karkówka po Bosacku, marynowana w mojej marynacie! To nasz hit. Goście zawsze się nią zachwycają i przeważnie wychodzą od nas z recepturą. Ale nie tylko.
Kuchnia Materiał partnera Jabłko Grójeckie to owoc miłości Większość z nas wie, że jabłka są zdrowe i powinniśmy zjadać przynajmniej jedno dziennie. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w wielu kulturach, w tym także w Polsce, jabłko to owoc miłości i zakochania.
Kuchnia Materiał partnera Zmień swój jadłospis dzięki diecie online Diety online stały się ostatnio bardzo popularne, a wiele osób właśnie takim planom żywieniowym zawdzięcza osiągniecie zamierzonych celów. Sprawdź, czym są diety online i jak znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie!
Kuchnia Zofia Fabjanowska „To nie dieta ma rządzić nami, to my mamy zarządzać naszą dietą” – rozmowa z Damianem Andrzejewskim, szefem kuchni i ekspertem od żywienia Uniwersalna baza, jaką jest dieta roślinna, może zastąpić posty i detoksy. Zamiast fundować organizmowi szok, pozbywajmy się toksyn na bieżąco – radzi Damian Andrzejewski, szef kuchni, ekspert w sprawach żywienia i dietetyki, założyciel innowacyjnego cateringu dietetycznego Andrzejewski Przyjaciele.
Kuchnia Materiał partnera Jaki tasak kuchenny warto wybrać? Jak dobrze go używać? Tasak to jedno z najbardziej rozpoznawanych narzędzi kuchennych. Choć do niedawna kojarzył się głównie z rzeźnikami, obecnie coraz więcej osób kupuje go na własny użytek. Do czego służy tasak kuchenny? Jak go dobrze używać? Na te i wiele innych pytań dotyczących tego narzędzia odpowiemy ci w tym tekście. Dodatkowo uzyskasz od nas poradę, jaki konkretnie tasak powinieneś wybrać do użytkowania go w swojej kuchni.
Kuchnia Sebastian Krawczyk Dzień Czekolady 2022 – co trzeba wiedzieć o jednym z najstarszych smakołyków? Dziś obchodzimy Dzień Czekolady! Natomiast Światowy Dzień Czekolady, gdy świętujemy rocznicę wprowadzenia jej do Europy, przypada 7 lipca. To jednak nie koniec! 4 września mamy w Polsce czekoladowe święto związane z rodzimą marką E. Wedel. Jest więc kilka okazji w roku, żeby delektować się czekoladą bez wyrzutów sumienia…
Kuchnia Materiał partnera Przy wspólnym stole – Wielkanoc u Kuroniów Wielkanoc tuż-tuż. Z tej okazji Związek Polskie Mięso zaprosił na wyjątkowe warsztaty kulinarne. „Wielkanoc u Kuroniów” to trzecia odsłona IV ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska smakuje”. Ambasadorzy tej edycji kampanii – rodzeństwo Grażyna (Gaja) Kuroń i Jakub Kuroń – w swojej kuchni pokazali, jak przygotować dania na Wielkanoc z polskiego mięsa wieprzowego.
Kuchnia Materiał partnera Chlebek bananowy – zdrowo i smacznie Dziś masz okazję wypróbować dwa przepisy z naszej nowej książki „Jemy zdrowo i smacznie”. W pierwszym znajdziesz popularny chlebek bananowy, który sprawdzi się i jako pożywne śniadanie, i jako ciasto do popołudniowej kawy. Drugi przepis to zupa krem z pieczonych pomidorów, która doda ci energii i rozgrzeje cię na przednówku. Smacznego!
Kuchnia Monika Stachura Jak smakuje Korea? Odpowiada Wioleta Błazucka, autorka książki i kanału „Pierogi z kimchi” Przepysznie – przyznaje Wioleta Błazucka, w sieci znana pod pseudonimem Pierogi z kimchi. Prezentujemy na to dowody.
Kuchnia Tłusty czwartek – przepisy na tradycyjne pączki i faworki od Joanny Matyjek Tłusty czwartek to tradycja, którą zdecydowanie warto pielęgnować. Z tej okazji mamy dla was przepisy na pyszne pączki z nadzieniem z masła orzechowego i czarnej porzeczki oraz kruche, chrupiące faworki – co wybierzecie?
Kuchnia Katarzyna Wrońska Babeczki pomarańczowe z dodatkiem migdałów W dzieciństwie mama często powtarzała mi, że skoro powiedziało się „a”, wypadałoby także powiedzieć „b”. Idąc tym tokiem rozumowania, jeżeli zrobiło się orange curd, należałoby teraz znaleźć dla niego smakowite zastosowanie.
Kuchnia Katarzyna Kazimierowska Jamie Oliver – najnowsza książka „Razem”. Przepisy szefa kuchni z czasu lockdownu To mój sposób na to, by powiedzieć: „Kocham cię” – mówi jeden z najpopularniejszych szefów kuchni i osobowość telewizyjna, Jamie Oliver. Jak wyznaje, gotowanie – oprócz rodziny – było tym, co ratowało go w czasie pandemii.
Kuchnia Materiał partnera Espresso w Sztokholmie, affogato w Genewie, cappuccino w Wiedniu. Skuś się na walentynkowe last minute z Nespresso Nie istnieje jeden przepis na miłość. W te walentynki Nespresso przygotowało ich całkiem sporo. Wspólnie spędzony czas przy filiżance wyśmienitej kawy? Najlepiej takiej, która przeniesie was w niezapomnianą walentynkową podróż. Kolekcja World Explorations od Nespresso to idealny pomysł na odkrywanie smaków i aromatów kaw charakterystycznych dla różnych zakątków globu. Do tego cały wachlarz przepisów kawowych inspirowanych podróżniczymi destynacjami – również w wersji last minute.
Zdrowie Grzegorz Łapanowski Sałatka z jarmużem i jajkiem w koszulce Ta sałatka sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i lekka kolacja, zwłaszcza jeśli podamy ją z chrupiącymi grzankami.
Kuchnia Zawsze w dobrym towarzystwie „Pewne jest jedno! Polskie mięso zawsze w dobrym towarzystwie!”. Związek Polskie Mięso rozpoczyna IV edycję ogólnopolskiej kampanii promocyjno-informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”.
Kuchnia Małgorzata Welman Mikroliście – bomba smaku i witamin Mikroliście są wyjątkowo apetyczne, naprawdę trudno im się oprzeć. Na szczęście nie trzeba! Mają bardzo dobrą opinię zarówno wśród dietetyków, jak i wśród szefów kuchni.
Kuchnia Paulina Baksalerska Tam, gdzie pieprz rośnie… czyli skąd pochodzą przyprawy Przyprawy występują w postaci suszonych owoców, nasion czy korzeni. Stosujemy je najczęściej w celu poprawienia walorów smakowych potraw i wydobycia z nich aromatu. Używamy ich na co dzień, ale często zupełnie nie wiemy, skąd pochodzą.
Kuchnia Materiał partnera Dobra dieta pudełkowa – na co zwracać uwagę? Marzysz o wygodnej diecie pudełkowej? Pragniesz odpocząć od gotowania, a w zamian cieszyć się luksusem gotowych posiłków dostarczanych prosto pod drzwi? Zanim wybierzesz catering dietetyczny, warto dowiedzieć się, czym wyróżnia się dobra dieta pudełkowa.
Kuchnia redakcja Z różnych stron świata. 3 przepisy z książki Maćka Regulskiego, zwycięzcy programu „MasterChef” Jurorzy programu „Masterchef” zgodnie przyznali, że był najzdolniejszym uczestnikiem wszystkich edycji. Niepozorny student budownictwa okazał się kryć w sobie ogromną fascynację kuchnią i odwagę w łączeniu smaków, którą docenili najwięksi szefowie kuchni. Oto trzy przepisy z książki „Z różnych stron świata” autorstwa Maćka Regulskiego, zwycięzcy jubileuszowej edycji programu „MasterChef”.
Kuchnia Anna Kamińska Zimowe ciasto z buraków i czekolady Ostanie mrozy spustoszyły mój zapas korzeni. Zostawiłam je w domku na tarasie i nagły mróz zrobił swoje… A kysz zimo! Wyjęłam z torby zwiędłe buraczki, topinambur i brukiew. Prawie zaszlochałam nad ich losem… Miałam tyle kulinarnych scenariuszy, w których te korzenie miały odegrać pierwszoplanowe role. J. popędził zaraz na wieś i przywiózł mi ze wsi nowy zapas. I zaraz zamarzyło mi się buraczkowe ciasto. Takie mocno czekoladowe. Na przekór zimie!
Kuchnia Materiał partnera Art Sushi – smaki Wschodu i słowiańska gościnność w samym centrum stolicy Nawet nie potrafię zliczyć, ile razy byłam w Art Sushi. I z przyjemnością regularnie chodzę tam nadal. Często widuję też innych stałych bywalców. Bo do Art Sushi chętnie się wraca. I to chyba najlepsza rekomendacja tej restauracji. I to płynąca prosto z serca, do którego Art Sushi trafia przez żołądek.
Kuchnia Materiał partnera Odkryj magiczne dary lasu z nową kolekcją Gifts of the Forest od Nespresso Limitowana kolekcja Nespresso Gifts of the Forest (Dary Lasu) to wyjątkowe smaki kaw inspirowane leśną roślinnością. Ich niepowtarzalne nuty aromatyczne umilą zimowy czas każdemu miłośnikowi kawy.
Kuchnia Magda Rosłaniec Obłędny sernik baskijski według przepisu Nigelli Lawson „Po prostu nie mogę przestać go piec” – pisze w swojej najnowszej książce „Zrób, zjedz, powtórz” kulinarna bogini Nigella Lawson. Też powinniście spróbować – nie pożałujecie.
Kuchnia Joanna Olekszyk Święta po włosku. Przepisy Justyny Kosmali i Basi Kłosińskiej, właścicielek restauracji Wozownia Justynę Kosmalę i Basię Kłosińską łączy coś więcej niż więzy krwi – dobry smak. W styczniu otwierają kolejną po Wozowni wspólną warszawską knajpę. Lupo to – jak same mówią – włoska kuchnia w miejskim wydaniu, połączenie tradycji i nowoczesności. I takie też są ich przepisy na włoskie święta w Polsce.
Kuchnia Nie tylko pierniczki. 3 przepisy na świąteczne słodycze Nic nie zastąpi korzennego zapachu, ale wiele słodyczy może zastąpić świąteczne pierniki. Nieoczywiste słodkie prezenty są pomysłowe, efektowne i… łatwe do zrobienia.
Kuchnia Materiał partnera Zdrowa dieta na co dzień Zdrowe odżywianie to jeden z najpopularniejszych tematów ostatnich lat – zainteresowanie nim ciągle rośnie, zaś ilość pojawiających się w mediach i internecie informacji na ten temat potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jak nie pogubić się w masie często sprzecznych wskazówek i żywieniowych porad? I przede wszystkim: czym tak naprawdę jest „zdrowa dieta” i jak stosować ją na co dzień?
Kuchnia Materiał partnera Słodkie święta z marką Wawel Końcówka roku to czas, kiedy na sklepowych półkach pojawiają się produkty z limitowanej Oferty Zimowej marki Wawel. W tym roku firma przygotowała ciekawe nowości prezentowe, kultowe produkty w nowej, zimowej odsłonie oraz specjalną propozycję dla najmłodszych smakoszy. W sezonowej ofercie marki Wawel każdy fan słodkości z pewnością znajdzie coś dla siebie!
Kuchnia redakcja Potrawy z książki Joanny Brodzik „Umami. Opowieści i przepisy” Żaden z przepisów nie powstał specjalnie na potrzeby książki. To wszystko potrawy, które od dawna są w rodzinnym kuchennym kanonie, Joanna Brodzik robiła je, jak mówi, milion razy. Oczywiście nie znaczy to wcale, że kanon jest zbiorem zamkniętym. Bo Joanna jest tropicielką nowych smaków.
Kuchnia redakcja Dwa przepisy na zimowe kawy Mieszkańcy Ziemi rocznie wypijają 400 miliardów filiżanek kawy. Każdy z nas ma ulubione sposoby przyrządzania tego napoju. O jakich dodatkach do kawy warto pomyśleć, gdy na zewnątrz coraz chłodniej?
Kuchnia Joanna Derda Joanna Brodzik gotuje – wydała książkę „Umami. Opowieści i przepisy” Kiedy gotowanie jest pasją, warto o tym opowiedzieć. Z pasją. Tak zrobiła aktorka Joanna Brodzik. I napisała książkę „Umami. Opowieści i przepisy”. – Ona tylko pozornie jest o jedzeniu. Jest o miłości do świata, do ludzi. O szacunku do wspólnej przestrzeni, jaką jest kuchnia – mówi.
Kuchnia Wykwintny śledź na 3 sposoby Klasyk, nieustannie pyszny i zdrowy. Zimą śledź jest jak suplementacja – to zastrzyk witaminy D. W Polsce obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole, na świecie jedna z najchętniej jadanych ryb. Wyjątkowo wdzięczna i łatwa w przyrządzaniu. I nie tylko w oleju i zalewie octowej. Autorzy „Ambasady Śledzia” proponują popularnego śledzia podać nieco bardziej wykwintnie.
Kuchnia Dominika Soćko W święta celebrujmy chwile – mówi Joanna Matyjek, autorka książki „Sama słodycz” Uwielbiam gotować i piec, ale czasami zwyczajnie nie mam na to czasu i siły, również w święta. Nie mam absolutnie żadnych wyrzutów sumienia, kiedy odpuszczam, bo wiem, że potrafię zadbać o siebie i swój spokój – mówi Joanna Matyjek, autorka bloga odczarujgary.pl, która właśnie wydała swoją pierwszą książkę „Sama słodycz”.
Kuchnia redakcja Rozgrzewające zupy na zimę – 5 przepisów Moniki Mrozowskiej Syte, rozgrzewające i… wegetariańskie! Spróbujcie pysznych zup z różnych stron świata według przepisów Moniki Mrozowskiej.
Kuchnia Materiał partnera Ryby na Wigilię – jak podkreślić ich smak? Wigilia to jeden z najważniejszych dni w roku. To czas, w którym zasiądziemy do wspólnego stołu z najbliższą rodziną, złożymy sobie serdeczne życzenia oraz podzielimy się opłatkiem przy dźwiękach i śpiewie polskich kolęd. Według polskiej tradycji na wigilijnym stole nie powinno pojawić się mięso – zastępują je dania rybne, z których wiele przygotowujemy tylko raz w roku. Warto więc nadać wigilijnym potrawom rybnym prawdziwie odświętnego, wyrazistego smaku, który uzyskamy dzięki zastosowaniu odpowiednich przypraw.
Kuchnia Katarzyna Margielska Trufle – luksus w gębie. Możesz przyrządzić je w domu Zwykle się je uwielbia lub ich nie znosi. Opcje pośrednie zdarzają się rzadko. Nie ulega jednak wątpliwości, że bez względu na upodobania ten rarytas stał się jednym z najbardziej pożądanych produktów i od wieków zajmuje wysokie miejsce na kulinarnym podium. Chociaż niektóre gatunki występują w Polsce, nie jesteśmy z pewnością krajem trufli. Włochy, Francja, Hiszpania, a także Bałkany – obszary śródziemnomorskie tworzą dla tych grzybów najlepszy klimat.
Kuchnia Materiał partnera Łatwy w użyciu blender kielichowy Blender kielichowy to urządzenie, które wykorzystujemy do wielu różnych czynności – miksowania, mielenia, robienia koktajli i smoothies, a także przy przygotowywaniu zup, sosów, past na kanapki i nadzień, np. do naleśników. Jakie cechy blendera ułatwią codzienne korzystanie z niego i sprawią, że praca będzie szybsza i przyjemniejsza? Sprawdźmy to na przykładzie modelu Bosch VitaPower Serie 4.
Kuchnia Materiał partnera Zdrowe święta z cateringiem dietetycznym Andrzejewski Przyjaciele Grudzień oznacza jedno – święta. Dla wielu z nas to czas spędzany w rodzinnym gronie. Jednak bardzo często nie mamy siły cieszyć się świąteczną atmosferą, bo jesteśmy zwyczajnie zmęczeni – sprzątaniem i… gotowaniem od rana do wieczora. Jest jednak sposób, żeby dać sobie odrobinę wytchnienia. W tym roku zamiast przygotowywać świąteczne potrawy – po prostu je kup.
Kuchnia Katarzyna Kazimierowska Wspomnienia z letniej kuchni. Przepisy Olii Hercules O pierogach, słonym twarogu, pielmieni, a przede wszystkim o kiszonkach pisze tak, że niemal czuć delikatną konsystencję ciasta czy kwaśny posmak na języku. Olia Hercules od lat wprowadza ukraińskie, kaukaskie czy gruzińskie potrawy na londyńskie salony. Zamiast iść za modnym trendem kuchni fusion, wraca do smaków swojego dzieciństwa.
Kuchnia redakcja 3 przepisy na zimowe napary rozgrzewające W momencie, kiedy zwiedzie cię pogoda za oknem i na spacer zamiast ciepłej kurtki zabierzesz zbyt lekkie ubranie, do tego wiatr skomplikuje sytuację, a na obiad zamiast rozgrzewającej zupy była, co prawda smaczna, ale jednak sałatka, sprzymierzeńcem mogą okazać się rozgrzewające napary – mówi Aneta Łańcuchowska-Jeziorowska, specjalistka do spraw żywienia i dietetyk.
Kuchnia Francuska sztuka niespiesznej celebracji. 5 przepisów na dania z kultowego bistro Charlotte W tym roku kultowe francuskie bistro „Charlotte” z placu Zbawiciela w Warszawie świętuje swoje 10-lecie. Przez ten czas udało im się nie tylko zarazić rzesze ludzi miłością do croissantów, croque monsieur i kanapek z kozim serem, lecz także przenieść odrobinę francuskiego luzu do zestresowanego kraju nad Wisłą. Właśnie ukazała się książka autorstwa właścicielek bistro „Francuskie przepisy z bistro Charlotte”.