1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Ekspres kolbowy – na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Ekspres kolbowy – na co zwrócić uwagę przy kupnie?

(Ekspresy De'Longhi LA SPECIALISTA OPERA I LA SPECIALISTA TOUCH/Fot. Materiały partnera)
(Ekspresy De'Longhi LA SPECIALISTA OPERA I LA SPECIALISTA TOUCH/Fot. Materiały partnera)
Czy wiesz, że każdy kolejny łyk domowej kawy może być prawdziwą podróżą po smakach i aromatach? Perfekcyjnie zaparzony napój, doskonale dobrane i wypalane ziarna, idealnie spieniona mleczna pianka – to wszystko może stać się twoją codziennością, gdy znajdziesz idealny dla siebie ekspres. Kolbowy ekspres do kawy to najlepsze rozwiązanie dla kawoszy takich jak ty, którzy chcą mieć wpływ na każdy etap przygotowywania naparu. Sprawdź, na co powinieneś zwrócić uwagę przed zakupem urządzenia, aby w pełni spełniło twoje oczekiwania. Oto nasze wskazówki.

Kolbowy ekspres do kawy

Codzienne przygotowywanie filiżanki ulubionej kawy może być czynnością, którą wykonujesz automatycznie, bez specjalnego zaangażowania. Czasem jednak zmienia się w prawdziwy rytuał, który pozwala na zgłębienie tajników smaku kawy i dopasowanie go do swoich preferencji. Na taką precyzję w parzeniu kawy pozwala dobrej jakości ekspres kolbowy. Co warto wiedzieć o takim urządzeniu? Czym kierować się przy jego wyborze? Jakie daje możliwości?

Wśród ekspresów możemy wyróżnić kilka podstawowych rodzajów: automatyczny, kapsułkowy, przelewowy i właśnie kolbowy. Ten ostatni stanowi idealne połączenie zalet urządzenia automatycznego, jednak daje znacznie więcej możliwości w kwestii dopasowywania smaku napoju. Wymaga nieco więcej wprawy i wiedzy na temat ziaren czy sposobów parzenia, jednak pozwala uzyskać perfekcyjny efekt.

Jest to ekspres, którego działanie polega na przepuszczaniu przez odpowiednio zmielone ziarna kawy gorącej wody pod dużym ciśnieniem. Pozwala to na uzyskanie aksamitnej cremy, czyli kawowej pianki oraz pełnego, intensywnego smaku. Takie urządzenie wydobywa z ziaren wszystkie nuty smakowe, które mogą być niewyczuwalne podczas parzenia w innym ekspresie.

Młynek w ekspresie kolbowym – czy jest standardem?

(De'Longhi La Specialista Opera/Fot. Materiały partnera) (De'Longhi La Specialista Opera/Fot. Materiały partnera)

W ofertach znanych producentów znaleźć możesz zarówno urządzenia z wbudowanym młynkiem, jak i te bez niego. W sytuacji, gdy nie ma go w standardzie, przed każdym parzeniem kawy musisz samodzielnie zmielić ziarna, by napełnić nimi kolbę. Jeżeli jednak znajduje się on wśród funkcji urządzenia, znacznie ograniczysz czas przygotowania napoju. Gdy zamontowany młynek jest naprawdę dobrej jakości, pozwala na precyzyjny wybór grubości mielenia, a co za tym idzie – znacznie wpływa na efekt końcowy podczas parzenia.

Perfekcyjna temperatura

Możliwość wybrania odpowiedniej temperatury do zaparzania ziaren jest niezwykle istotna. Jeżeli jesteś doświadczonym kawoszem, z pewnością zdajesz sobie z tego sprawę. Inaczej bowiem smakować będą drobno zmielone ziarna parzone gorącą wodą, a inaczej te grubsze w wodzie nieco chłodniejszej. Dopracowanie tego etapu pozwala na uzyskanie dokładnie takiego smaku i aromatu, jak lubisz. Umożliwia też eksperymenty, dzięki którym odkryjesz nowe nuty smakowe w znanych już sobie wcześniej ziarnach.

Doskonała pianka

Idealnie spienione mleko to kropka nad i w lekkiej kawie. Jeżeli pijesz jedynie czarny, mocny i esencjonalny napar, nie zwrócisz uwagi na system mleczny w urządzeniu. W przypadku, gdy preferujesz jednak jedwabiste latte czy lekkie jak piórko cappuccino, ta kwestia wydaje się być niezwykle istotna. Wiele z urządzeń tego typu nie ma dyszy spieniającej mleko. Przyrządzisz w nich więc jedynie czarną kawę. Część jednak, te bardziej zaawansowane technologicznie, posiadają specjalną rurkę, przez którą przepływa gorąca para pod dużym ciśnieniem. W ten sposób mleko jest spieniane i staje się puszystą pianką. Dla osób, które wybierają napoje roślinne, takie jak owsiane, migdałowe czy kokosowe, istotna staje się też kwestia ich spieniania. Jeżeli więc lubisz kawy z takim dodatkiem, koniecznie zwróć uwagę na ten aspekt.

Na zimno czy na ciepło?

Pijesz kawę tak bardzo gorącą, jak to tylko możliwe czy cudownie orzeźwiającą, mroźną wersję? A może w zależności od nastroju lubisz obie możliwości? Nowoczesne ekspresy kolbowe dają możliwość przygotowywania kaw na zimno i na ciepło. Funkcja ta sprawdza się zwłaszcza w upalne dni, gdy potrzebujesz potężnej dawki kawowej energii, jednak o wypiciu ciepłego napoju nawet nie chcesz myśleć. Wtedy taki ekspres, w zaledwie kilka chwil, przygotuje dla ciebie kawę idealną – esencjonalną, bogatą w smaku i przede wszystkim zimną.

Różnorodność napojów

Część kawoszy uznaje jedynie małe, czarne espresso sączone z uwielbieniem o poranku. Większość jednak lubi mieć wybór. To niezwykle komfortowa sytuacja, gdy w ekspresie możesz przygotować kilka rodzajów kawy czarnej oraz mlecznej. Nawet jeżeli sam nie przepadasz za innymi wariantami, możesz poczęstować nimi swoich gości i sprawić im prawdziwą, kawową przyjemność.

Design – znajdź perełkę wzornictwa

Ekspres – zarówno kolbowy, jak i każdy inny – jest urządzeniem, które najczęściej ustawia się na kuchennym blacie. Jeżeli wygląd całego wnętrza jest dla ciebie istotny, także urządzenie, w którym przygotowujesz ulubioną kawę, powinno z nim korelować. Na szczęście na rynku dostępnych jest wiele modeli, dzięki którym ekspres jest nie tylko urządzeniem praktycznym, lecz również pełni funkcję dekoracyjną. Jeżeli pasjonujesz się designem, wybierz urządzenie, które zostało docenione przez znawców w tej kategorii.

Ekspres kolbowy ranking – jakie masz możliwości?

W Internecie znajdziesz wiele podpowiedzi dotyczących ekspresu idealnego. Skorzystaj z informacji zawartych w twórczości specjalistów w tej dziedzinie, np. przeglądając rankingi.

Ekspres De’Longhi kolbowy

Na szczególne zainteresowanie zasługują ekspresy kolbowe De’Longhi. Jest to uznana marka, specjalizująca się w urządzeniach do parzenia kawy. Możesz być więc spokojny, że twój wybór będzie właściwy, a jakość sprzętu naprawdę dobra.

W ofercie marki De’Longhi znajdują się dwa ekspresy, którym warto szczególnie się przyjrzeć. Są to nowoczesne, pełne innowacyjnych technologii urządzenia, dzięki którym przygotujesz perfekcyjną kawę. Co warto o nich wiedzieć?

(La Specialista Opera to manualny ekspres kolbowy/Fot. Materiały partnera) (La Specialista Opera to manualny ekspres kolbowy/Fot. Materiały partnera)

(La Specialista Touch to także ekspres ciśnieniowy kolbowy, w którym zastosowano wiele innowacyjnych rozwiązań/Fot. Materiały partnera) (La Specialista Touch to także ekspres ciśnieniowy kolbowy, w którym zastosowano wiele innowacyjnych rozwiązań/Fot. Materiały partnera)
Share on Facebook Send on Messenger Share by email