1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pop-art na talerzu. Kulinarna sztuka w Radisson Collection Hotel, Warsaw

Pop-art na talerzu. Kulinarna sztuka w Radisson Collection Hotel, Warsaw

(Fot. Materiały partnera)
(Fot. Materiały partnera)
Sztuka wyszła z galerii i zajęła miejsce przy stole. W Radisson Collection Hotel, Warsaw można jej teraz… spróbować. Wspólnie z Kawai Art Gallery – warszawską galerią sztuki współczesnej znaną z promocji polskich artystów – hotel stworzył wyjątkowy projekt: „Pop-Art Menu”, inspirowany dziełami Andy’ego Warhola, Roya Lichtensteina i Jamesa Rosenquista. Przez dwa jesienne miesiące – od początku października do końca listopada – goście hotelu oraz warszawiacy będą mogli przekonać się, jak smakuje pop-art.

Kiedy smak staje się obrazem

Jesień w Radisson Collection pachnie sztuką i przyprawami. We współpracy z Kawai Art Gallery hotel stworzył projekt, który łączy świat kuchni i sztuki – z lekkością, humorem i odrobiną ironii charakterystyczną dla pop-artu. Tu każdy talerz jest jak płótno: intensywny w kolorze, śmiały w formie, czasem żartobliwy, ale zawsze przemyślany. To kuchnia, która patrzy na świat przez soczewkę Warhola.

„Pop-Art Menu” to trzy dania inspirowane ikonami XX wieku – artystami, którzy nauczyli nas dostrzegać piękno w codzienności i przekształcać zwyczajne gesty w artystyczne manifesty.

Na stole pojawia się „Sunrise”* – krem z kukurydzy, złoty jak nowy dzień. Na jego powierzchni chrupie pikantny popcorn, jakby ktoś rozsypał drobne iskry. W ustach – słodycz, ciepło, delikatny ogień. Smak, który przypomina pierwsze promienie słońca.

Potem „Krowa”** – smażona polędwica wołowa z puree z papryki, grillowanymi karczochami i sosem Cola demi glace. To danie mogłoby znaleźć się na płótnie Warhola: znajomy motyw przetworzony w gest sztuki. Ironia i elegancja w jednym kęsie.

Na koniec „Lanai”*** – panna cotta z brzoskwiniami i wodą różaną. Deser jak pastelowy sen – subtelny, miękki, zmysłowy.

Każdemu z dań towarzyszy autorski koktajl przygotowany we współpracy z Ostoya Vodka i Chivas Regal, które wnoszą w projekt dodatkową warstwę aromatu, głębi i charakteru.

(Fot. Materiały partnera) (Fot. Materiały partnera)

Sztuka wychodzi z ram

W ostatnich latach Radisson Collection Hotel, Warsaw stał się czymś więcej niż miejscem noclegu. To przestrzeń spotkań – z kulturą, ze smakiem, z ideą. Jako hotel ICON co roku proponuje nową artystyczną aktywację, która redefiniuje doświadczenie gościa, łącząc światy designu, sztuki i kulinariów. ICON to filozofia, w której każde doświadczenie ma zostać w pamięci – nie tylko przez smak, ale i emocje, światło, atmosferę. W tym podejściu jedzenie staje się językiem emocji, a kolacja – chwilą uważności, której potrzebujemy w świecie nadmiaru.

W Nokto sztuka zaczyna się jeszcze zanim pojawi się talerz – w rytmie muzyki, w kolorach szkła i świetle, które odbija się od chromowanych blatów jak pociągnięcie pędzla. To miejsce, w którym codzienność zyskuje scenografię, a kolacja staje się performansem.

Zależało nam, by zarówno goście hotelu, jak i warszawiacy czuli, że to miejsce jest otwarte – że można tu po prostu wpaść na kolację, na chwilę oderwania – mówią przedstawiciele hotelu.

Radisson Collection to także bogata scena gastronomiczna – śniadaniowa Tago, tętniąca życiem The Spot oraz kameralna Nokto, w której odbywa się kulinarna aktywacja Pop-Art Menu.

(Fot. Materiały partnera) (Fot. Materiały partnera)

Pop-art codzienności

Pop-art był kiedyś rewolucją – wydobywał codzienne przedmioty z ich zwyczajnego kontekstu, by pokazać je w nowym świetle. Tak samo działa to menu. Krem z kukurydzy staje się metaforą światła, sos z coli – wspomnieniem dzieciństwa, a panna cotta – kwiatem, który można zjeść.

Pop-art uczył, że sztuka może być wszędzie. Dziś tę ideę przenosimy do świata kulinariów – bo tak jak Warhol widział piękno w puszce zupy, tak tu piękno odnajdujemy w detalu: w połyskującej kropli sosu, w linii puree, w odcieniu brzoskwini. To kuchnia, która bawi się konwencją i zaprasza do współuczestnictwa. Każdy kęs jest jak gest artysty – spontaniczny, pełen koloru i emocji.

(Fot. Materiały partnera) (Fot. Materiały partnera)

Kolacja dla wszystkich zmysłów

„Pop-Art Menu” dostępne będzie przez dwa miesiące – od początku października do końca listopada – w restauracji Nokto w Radisson Collection Hotel, Warsaw. To czas, gdy miasto zwalnia, liście stają się złote, a wieczory coraz dłuższe. Idealny moment, by zatrzymać się na kolacji, która jest jednocześnie wystawą i doświadczeniem.

Bo kiedy kolacja staje się sztuką, zostaje z nami dłużej niż smak – jak wspomnienie, do którego chce się wracać.

Rezerwacje dostępne są w restauracji Nokto.

_____________

*„Sunrise” – krem z kukurydzy, pikantny popcorn, olej chilli – 39 PLN
**„Krowa” – smażona polędwica wołowa, puree z papryki, grillowane karczochy, Cola demi glace – 185 PLN
***„Lanai” – panna cotta, brzoskwinie, woda różana – 45 PLN

Share on Facebook Send on Messenger Share by email