1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Kulinarne inspiracje piknikowe. Co spakować do koszyka?

Kulinarne inspiracje piknikowe. Co spakować do koszyka?

Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera
Sezon majówek i czerwcówek w pełni. Kiedy pogoda dopisuje, chętniej wybieramy się na krótsze lub dłuższe wyprawy na łono natury. Leśna polana, łąka, jezioro, trawa w parku lub wieczór na plaży – wszystkie te miejsca doskonale nadają się na celebrację wspólnie spędzonego czasu w gronie bliskich… i koniecznie z pysznym jedzeniem! Dziś w roli głównej piknikowe przekąski z pieczywem BIO.

Wycieczka w plener to doskonała forma spędzania czasu, szczególnie, jeśli towarzyszą jej aktywności na świeżym powietrzu. Co warto zabrać ze sobą na piknik? Koc, orzeźwiająca lemoniada, różnego rodzaju gry, dobry humor… i oczywiście koszyk pełen pyszności. Wybierz rzeczy, które z łatwością przetransponujesz i do spożycia których nie będziesz potrzebować zbyt wielu naczyń. Podczas pikniku idealnie sprawdzą się zdrowe łakocie, owoce, orzechy, a także proste sałatki lub kanapki.

W prostocie siła – postaw na kanapki

Kanapki to doskonały pomysł na pożywny posiłek, w dodatku prosty i szybki w przygotowaniu, przy którym nie trzeba spędzać całego dnia w kuchni. Wystarczy odrobina kreatywności, ulubione dodatki, dużo kolorowych warzyw i dobrej jakości pieczywo – najlepiej z linii BIO, które nie tylko dobrze smakuje, ale jest też naturalne, nie zawiera konserwantów, sztucznych dodatków czy zbędnych polepszaczy smaku.

Kanapki na bazie chleba czy bułki BIO można przygotować zarówno w tradycyjnej postaci, jak i pokusić się o bardziej wyszukane formy, tzw. finger foods – czyli np. kolorowe koreczki z Chlebem Żytnim BIO lub Chlebem Razowym BIO, kawałkami sera, kabanosa i ulubionych warzyw – to doskonała forma podania, w sam raz na jeden kęs. Aby zachęcić dzieci do jedzenia większej ilości warzyw, warto również przygotować uprzednio półprodukty i zorganizować zawody piknikowe na najbardziej fantazyjną i kolorową kanapkę. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku pożywny Chleb Gruboziarnisty BIO lub Bułka Małgośka BIO, ugotowane jajka, ser żółty, wybrana wędlina, ogórek i rzodkiewka. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie w domu kanapek w opiekaczu, np. z wykorzystaniem Chleba Magnat BIO z dodatkiem słonecznika lub Chleba Śniadaniowego BIO – z mozzarellą, domowym pesto z pietruszki i pomidorkami koktajlowymi.

Kombinacji i wariacji na temat kanapki z wykorzystaniem pieczywa BIO jest mnóstwo – ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Najważniejsze jednak, by pieczywo wybierać mądrze. Warto zwrócić uwagę, by było dobrej jakości, o prostym składzie, na naturalnym zakwasie i wypieczone w 100% z mąki ekologicznej. Dlaczego akurat takiej?

Wszystko ma swój początek na polu – jak powstaje mąka ekologiczna?

Do produkcji mąki organicznej używa się zboża pochodzącego z certyfikowanych upraw ekologicznych, w których zabronione jest stosowanie mineralnych nawozów azotowych, herbicydów, fungicydów czy chemicznych środków ochrony roślin. To dlatego mąka powstała z przemiału takiego zboża jest w pełni naturalna. W europejskim systemie rolnictwa ekologicznego wykorzystuje się również płodozmian – rolnicy wybierają odmiany zboża najbardziej odporne na choroby, trwałe i wysokiej jakości. Co więcej, nie tylko sama uprawa ekologiczna, ale także młyn, w którym powstaje mąka ekologiczna, musi posiadać odpowiedni certyfikat, a sam surowiec nie jest sztucznie wybielany, nie ma też żadnych zbędnych dodatków i ulepszaczy, takich jak substancje antyzbrylające czy środki poprawiające pulchność i lepkość ciasta. Wszystko to wpływa ostatecznie na wysoką jakość mąki ekologicznej, a w efekcie – na smak pieczywa BIO.

Szukaj Euroliścia

Dobrej jakości pieczywo to ważny składnik codziennej, prawidłowo zbilansowanej diety i nie warto z niego rezygnować. Jeśli zależy ci na wyborze żywności wytworzonej zgodnie z zasadami europejskiego rolnictwa ekologicznego – w pełnym poszanowaniu środowiska naturalnego – w trakcie zakupów zwróć uwagę na to, czy na etykiecie widnieje znak Euroliścia, czyli symbol 12 białych gwiazdek ułożonych w kształt liścia na zielonym tle. To unijne logo jest jedyną gwarancją, że producent uzyskał certyfikat zgodności z wymogami produkcji ekologicznej.

Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Przygotowania do pikniku nie muszą zajmować nam całego dnia. Przyrządzenie kilku różnych kombinacji kanapek trwa naprawdę chwilę. Wystarczą świeże, sezonowe warzywa i inne ulubione dodatki oraz dobrej jakości pieczywo BIO, a gwarantujemy, że smak i kolor takich kanapek skusi niejednego niejadka!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze