1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Życie zaczyna się po 40! Zacznij ten nowy etap z odpowiednim śniadaniem

Życie zaczyna się po 40! Zacznij ten nowy etap z odpowiednim śniadaniem

Fot. Materiały partnera
Fot. Materiały partnera
Ukończenie 40 lat może być doskonałą motywacją do działania! Nasze ciało się zmienia, ma inne potrzeby niż jeszcze kilka lat wcześniej, potrzebuje więcej troski, uwagi i czułości. Jeśli zapewnimy mu to wszystko, odwdzięczy nam się dobrym samopoczuciem i zdrowym wyglądem. Dlatego zachęcamy do spojrzenia z otwartością w przyszłość i przygotowania się na to, co nowe. Zacznijmy zatem od… dobrego śniadania.

Zmiany w organizmie kobiety po 40. roku życia to naturalna kolej rzeczy i tylko od nas zależy, jak zmierzymy się z tym procesem oraz jakie modyfikacje wprowadzimy w swojej codzienności, by był to czas spełnienia i radości z życia. To dobry moment, aby zwrócić uwagę na to co jemy i zmniejszyć nieco wielkość porcji, do czego zachęcają eksperci do spraw żywienia.

Pacjentkom po 40 roku życia proponuję, aby uważniej przyjrzały się swojej diecie. Ma to znaczenie nie tylko ze względu na zdrowie, ale również samopoczucie i wygląd. Ze względu na możliwe problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała w tym okresie, powinno się przede wszystkim zmniejszyć wielkość porcji posiłków, unikać żywności przetworzonej, bogatej w cukry proste, tłuszcze trans i nadmiar soli. W każdym posiłku powinno znajdować się źródło białka i warzywa, które powinny zajmować połowę talerza. W związku ze wzrastającym w tym czasie ryzykiem osteopenii i osteoporozy, wynikającym ze spadku poziomu estrogenów, warto zadbać. o odpowiednią dawkę witaminy D3, magnezu, cynku i wapnia – mówi dietetyczka, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Niezależnie od wieku, śniadanie to bardzo ważny posiłek. W moim odczuciu, po nocnej przerwie najlepiej sprawdzają się śniadania bogate w białko, warzywa i dobrej jakości tłuszcze. Dlatego, oprócz lub zamiast nabiału, warto wybierać fortyfikowane napoje roślinne i roślinne alternatywy dla jogurtów. Bardzo polecam koncepcję śniadań białkowo-tłuszczowych z dużą ilością warzyw. Takie śniadania na dłużej dają uczucie sytości oraz stabilną glikemię, a zatem nie powodują gwałtownego wzrostu insuliny i zmniejszają ryzyko podjadania.

Co zatem powinno się znaleźć na śniadaniowym talerzu 40-latki?

Po pierwsze źródła białka, które pełni w naszych organizmach bardzo ważną rolę: jest budulcem wszystkich narządów w naszym organizmie, uczestniczy w odbudowie zniszczonych komórek, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz uczestniczy w transporcie tlenu[1]. Autorzy raportu "Talerz przyszłości", opracowanego przez Interdyscyplinarne Centrum Analiz i Współpracy Żywności dla Przyszłości, zauważają, że wskazane jest stosowanie "diety opartej w przeważającej mierze na roślinnych źródłach białka"[2]. Okazuje się, że wprowadzenie do jadłospisu produktów będących źródłem białka roślinnego, może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, choćby poprzez zmniejszenie ryzyka pojawiania się chorób cywilizacyjnych[3]. Dlatego warto wprowadzić do swojej diety rośliny strączkowe oraz nasiona i orzechy, które są dobrym źródłem białka. Źródłem białka mogą być także sojowe napoje i alternatywy dla jogurtów, np. marki Alpro.

Ale białko to oczywiście nie wszystko! Dobre śniadanie powinno zawierać również mnóstwo warzyw albo owoców o niskim indeksie glikemicznym i zdrowych tłuszczy, np. z orzechów, które są źródłem kwasów omega-3. Warto zadbać o to, aby śniadanie było różnorodne i bogate w produkty pochodzenia roślinnego, ponieważ według autorów raportu „Talerz Przyszłości” zbilansowana dieta, oparta na produktach roślinnych, znacząco zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, nowotwory czy cukrzycę typu 2.2

Jak powinno wyglądać pyszne i zdrowe śniadanie dojrzałej kobiety? Oto 3 pyszne propozycje!

Ziołowy omlet z sosem tzatziki

Do jego przygotowania potrzebujesz:

  • 2 jajka
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • ¼ szklanki napoju roślinnego Alpro Sojowe
  • Natka pietruszki, szczypiorek, koperek – w takiej ilości, jak lubisz
  • 2 suszone pomidory
  • Oliwa do smażenia
  • ½ kubka Alpro Naturalny Sojowy 400g – alternatywa dla jogurtu
  • ½ dużego ogórka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
  • Do podania – pomidorki koktajlowe.

Ogórka zetrzyj na grubych oczkach tarki, a czosnek przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Posól i odstaw na kilka minut, a następnie odciśnij nadmiar wody. Dodaj do roślinnej alternatywy dla jogurtu Alpro. Dopraw według uznania. Jajka, płatki i napój sojowy Alpro wymieszaj na gładką masę. Dodaj posiekane zioła i pokrojone drobno suszone pomidory. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Smaż omlet pod przykryciem po kilka minut z obu stron. Omlet podawaj z sosem tzatziki oraz dużą ilością ulubionych warzyw – świetnie sprawdzą się pomidorki koktajlowe i miks sałat!

Szybki śniadaniowy bowl z owocami

  • Do przygotowania potrzebujesz:
  • Alpro Skyr Style Mango lub Alpro Sojowo-Kokosowe – roślinne alternatywy dla jogurtu
  • Ulubione owoce sezonowe
  • Listki melisy lub mięty
  • Kilka orzechów – włoskich lub laskowych
  • Płatki migdałów

Alpro Skyr Style Mango przełóż do miseczki. Na wierzchu ułóż owoce i orzechy, udekoruj listkami mięty lub melisy.

Wegański dip z rzodkiewką

  • Do przygotowania potrzebujesz:
  • ½ kubka Alpro Skyr Style Naturalny – alternatywa dla skyru
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1/3 niedużego ogórka
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • Koperek lub kiełki do dekoracji

Pokrój rzodkiewkę i ogórka. W miseczce wymieszaj Alpro Skyr Style Naturalny z warzywami, solą i pieprzem. Udekoruj koperkiem albo kiełkami rzodkiewki. Podawaj ze zrumienionym pieczywem albo warzywami pokrojonymi w słupki.

Artykuł sponsorowany przez markę Alpro

[1] Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J.: Normy żywienia dla populacji Polski i zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny 2020

[2] https://danone.pl/assets/interdyscyplinarne/Raport_Talerz_Przyszlosci_2023.pdf

[3] Bondyra- Wiśniewska B. i wsp. Strączkowe są zdrowe! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH - Państwowy Instytut Badawczy, 2021

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze