Szparagi z patelni grillowej z jajkiem w koszulce i włoskimi serami

reklama

Składniki
  • zielone szparagi kilka (6-9)
  • jajko 1 sztuka
  • świeżo starty parmezan 1 łyżka
  • świeżo starty ser ricotta affumicata 1 łyżka
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sok wyciśnięty z cytryny do skropienia
  • ocet winny 1 łyżka
  • musztarda francuska 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania

Szparagi z patelni grillowej:
Szparagi umyć, osuszyć i odłamać im zdrewniałe końce.
Posmarować oliwą i oprószyć solą.
Rozgrzać patelnię grillową.
Grillować szparagi przez ok. 10-12 minut, aż będą miękkie i jędrne, intensywnie zielone i pojawią się na nich brązowe prążki od patelni.

Jajko w koszulce:
Jajko rozbić do filiżanki.
W garnku zagotować wodę. Wlać ocet. Zmniejszyć ogień tak, aby woda w garnku nie bulgotała, a tylko delikatnie „pykała”.
Trzepaczką do ubijania jajek zamieszać wodę w garnku, aby powstał wir. Delikatnie przelać jajko z filiżanki wprost do wirującego lejka.
Gotować 2,5-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową i delikatnie osuszyć czystą ściereczką.

Szparagi ułożyć na podgrzanym talerzu. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Na szparagach ułożyć jajko w koszulce. Wszystko posypać startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z dodatkiem musztardy francuskiej.

Smacznego!

Podsumowanie przepisu

Lekkie danie, w którym niekwestionowanym królem są szparagi. Jajko w koszulce uzupełnia ich wykwinty smak, otulając zielone łodyżki aksamitnym sosem z delikatnie ugotowanego żółtka. Charakterystyczne w smaku włoskie sery oraz dodatek musztardy francuskiej dodają potrawie wyrazu.

Przepis znajduje się również na moim blogu: http://smakiemsietoczy.blogspot.com/2013/05/szparagi-z-patelni-grillowej-z-jajkiem.html

(ilość składników podana na jedną porcję)