Kawowe bezy

reklama

Składniki
  • Białka z jajek 4
  • sól szczypta
  • biały cukier szklanka
  • kawa rozpuszczalna 2w1 4 łyżeczki
  • orzechy włoskie kilka
Sposób przygotowania

Orzechy obieramy łupin , rozdrabniamy i prażymy na patelni lub w piekarniku . Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier i nadal delikatnie mieszamy . Kawę zalewamy do połowy szklanki wodą , studzimy. Dodajemy do ubitej piany, bardzo delikatnie. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni , blachę wykładamy papierem , łyżką lub szpryca formujemy beziki, posypujemy górę prażonymi orzechami , pieczemy 30-40 minut.

Podsumowanie przepisu

mój popisowy wielkanocny smakołyk; coś lekkiego w sam raz na wiosnę , całkowite odejście od ubitych bab i mocno kremowych mazurków