Sałatka z grilowanym stekiem z tuńczyka

Bogdan Biały

Składniki na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka, po główce brązowej i zielonej karbowanej sałaty, po kilka listków rukoli i botwinki, 2–3 gałązki kopru, 1/2 pęczka tymianku, po kilka gałązek kolendry i estragonu, po 1,5 łyżki zmiażdżonego czarnego i czerwonego pieprzu, 8 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego, sok i skórka z 2 limonek, łyżeczka startego imbiru, 1/3 łyżeczki soli, ewentualnie kilka strączków groszku cukrowego. Czas przygotowania: 15 min plus marynowanie

reklama

Zioła posiekaj, razem z pieprzem wysyp na płaski talerz. Steki z tuńczyka posól i dokładnie obtocz w kolorowym pieprzu i ziołach. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, sok i skórkę z limonki oraz starty imbir. Skrop połową marynaty steki z tuńczyka, włóż w woreczek foliowy i odłóż na 3 godz. do lodówki. Po zamarynowaniu steków w lodówce wyjmij je z woreczka i smaż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 3 min z każdej strony. Opłucz i osącz sałaty. Na talerzu układaj liście wraz z kawałkami grillowanego tuńczyka. Skrop pozostałą marynatą, ewentualnie ozdób strączkami groszku cukrowego.

Artykuł pochodzi z archiwum magazynu ZWIERCIADŁO

ZOBACZ AKTUALNE WYDANIE »