Psychologia Styl Życia Seks Parenting Moda i uroda Zdrowie Przepisy Kultura Rozwój Księgarnia Sklep Cyfrowy

Sałatka z grilowanym stekiem z tuńczyka

Bogdan Biały
31 sierpnia 2010 in Przepisy by Dorota i Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 4 steki z tuńczyka, po główce brązowej i zielonej karbowanej sałaty, po kilka listków rukoli i botwinki, 2–3 gałązki kopru, 1/2 pęczka tymianku, po kilka gałązek kolendry i estragonu, po 1,5 łyżki zmiażdżonego czarnego i czerwonego pieprzu, 8 łyżek oliwy, 4 łyżki octu balsamicznego, sok i skórka z 2 limonek, łyżeczka startego imbiru, 1/3 łyżeczki soli, ewentualnie kilka strączków groszku cukrowego. Czas przygotowania: 15 min plus marynowanie

Zioła posiekaj, razem z pieprzem wysyp na płaski talerz. Steki z tuńczyka posól i dokładnie obtocz w kolorowym pieprzu i ziołach. W miseczce wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, sok i skórkę z limonki oraz starty imbir. Skrop połową marynaty steki z tuńczyka, włóż w woreczek foliowy i odłóż na 3 godz. do lodówki. Po zamarynowaniu steków w lodówce wyjmij je z woreczka i smaż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej po 3 min z każdej strony. Opłucz i osącz sałaty. Na talerzu układaj liście wraz z kawałkami grillowanego tuńczyka. Skrop pozostałą marynatą, ewentualnie ozdób strączkami groszku cukrowego.


Jak utrzymać wakacyjny nastrój przez całe lato?

Okres urlopowy zaczął się na dobre, choć niestety, rzadko spędzamy całe wakacje na wyjeździe. Przez większą część lata chodzimy do pracy próbując poczuć wakacyjny klimat ...

Recepta na lęk? „Pokochaj swoje serce”

„Życie jest zaskakująco proste, gdy przestajemy je komplikować.” mówi Dagmara Skalska w swojej najnowszej książce „Pokochaj swoje serce” i przedstawia sposób na pokonanie lęku.
zamknij [x]

POLECANE KSIĄŻKI