Festiwal sera w Sandomierzu

czas_dobrego_sera

W najbliższy weekend w Sandomierze odbędzie się VI już edycja festiwalu „Czas Dobrego Sera”. Kulminacyjnym punktem programu będzie ogłoszenie wyników konkursu na Najlepszy Polski Ser
Grand Prix 2016. 

Impreza przyciąga corocznie ponad 20 tysięcy odwiedzających. Podczas festiwalu odbywają się degustacje najlepszych serów polskich i zagranicznych, łącznie można tu spróbować i kupić blisko 300 różnych serów z 12 krajów, w tym roku po raz pierwszy pojawią się wspaniałe, owcze sery w z Chorwacji z „Paškim Sirem” na czele. W programie znalazło się  9 tematycznych laboratoriów smaku poświęconych m.in. Goudzie z Kozieradką, Majowej Bryndzy, Wołoskiemu czy Koziemu Dymkowi.

reklama

Do Sandomierza zaproszono znanych szefów kuchni z restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska – ich pokazy oraz sobotnia kolacja inspirowana różnymi gatunkami sera i wina będzie z pewnością dużą przyjemnością dla smakoszy.  Na festiwalu pojawią się także polscy winiarze, których jest już już ponad 100, a około 40 ma prawo do sprzedaży win.

Więcej o festiwalu tutaj